От 19 ноември (понеделник) в клоновете на Първа инвестиционна банка, вписани в регистъра на КФН, могат да бъдат закупени дялове от трите договорни фонда “ПИБ Класик”, “ПИБ Авангард” и “ПИБ Гарант”. Те могат да бъдат закупени и в офиса на управляващото дружество "ПФБК Асет мениджмънт" АД.

Договорните фондове на "ПФБК Асет мениджмънт" АД ще покриват цялата палитра от рискове на пазара - от нисък до висок, и така ще се преследва съответно ниска, балансирана и висока доходност.

"ПИБ Гарант" е нискорисков фонд, който ще инвестира основно в дългови книжа.

"ПИБ Авангард" е вискорисков и ще разчита на печалба основно от акции и права, търгувани на регулирани пазари.

"ПИБ Класик", който е схема с умерено ниво на риск, ще инвестира в акции, права и дългови книжа. Номиналната стойност на всеки дял е 1 лв., но поръчка за покупка може да се подава на минимална стойност от 100 лв.

Таксите за емитиране, които се начисляват при покупка на дялове, са различни, но и при трите фонда за инвестиции над 100 хил. лв., разходи за емитиране няма. При по-малки суми таксата на "ПИБ Авангард" е 0.50% от нетната стойност на активите на дял, но минимум един лев, при "ПИБ Класик" е 0.35% от нетната стойност на активите на дял, но минимум един лев, а "ПИБ Гарант" - 0.15% от нетната стойност на активите на дял, но минимум един лев.

Същите такси се начисляват и при обратно изкупуване на дялове, независимо от стойността на продаваните дялове.