"Банка Piraeus напълно осъзнава предизвикателствата на гръцката фискална система и е уверена в успеха на 3-годишната програма на Европейския съюз и Международния Валутен Фонд за финансов стабилитет", заявиха от институцията. В тази връзка банката счита, че сегашният момент предлага възможности за смели инвестиционни инициативи.

Банка Piraeus, в рамките на приватизационното законодателство, направи предложение на гръцката държава за придобиване едновременно на 77.31% от Agricultural Bank of Greece S.A. и 33.04% от Hellenic PostBank S.A., чийто собственик в момента е гръцката държава.

Целта на тази стъпка е създаването на голяма банкова група с капитали, по предварителна оценка над 105 млрд. евро, с нетно кредитно портфолио от 69 млрд. евро и 64 млрд. евро депозити. Финансовата група, която ще се сформира след консолидацията на трите банки, ще има водещ дял от кредитния и депозитен пазар в Гърция и ще стане втората по големина гръцка финансова институция в региона.

Общата предложена цена по сделката е 701 млн. евро (372 млн. евро за ABG и 329 млн. евро за TT).

Създаването на новата финансова група ще в полза на акционерите на трите банки благодарение на окрупняването: за период от три години ще бъдат спестени около 300 млн. евро (200-220 млн. евро от намаляване на разходите и 80-100 млн. евро от обединени приходи). След предложеното двойно придобиване, новата финансова група ще има коефициент на прогнозна капиталова адекватност на ниво от 9%. Коефициентът кредити към депозити ще достигне 98%, без да се включват кредитите за само-финансиране.