Общо 92% от акционерите на HBOS Plc, най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, не са се възползвали от възможността да закупят предложените допълнително акции на банката, като по този начин поемателите на емисията трябва да се опитат да продадат акции на стойност 3.8 млрд. паунда (7.6 млрд. долара), информира Bloomberg.

Инвеститорите са закупили 124 млн. акции на стойност 275 пенса за брой, се казва днес в съобщение на базираната в Единбург HBOS. Поемателите на емисията - Morgan Stanley и Dresdner Kleinwort Ltd., ще търсят купувачи за останалите 1.38 млрд. акции до утре следобед, съобщават от банката HBOS.

Royal London Asset Management е сред инвеститорите, които са се отказали от правото си да закупят допълнителни акции на HBOS, след като книжата на институцията се търгуваха под цената на офертата през по-голяма част от миналата седмица. HBOS се нуждае от тази продажба на акции на стойност 4 млрд. паунда, за да попълни капитала си след отписването на подобна сума, свързано с кредитни инвестиции и за да се справи със забавящата се икономика и влошаването на положението на жилищния пазар в страната.

Акциите на HBOS затвориха на цена от 282 пенса за брой на 18 юли, което е с 2.5% над цената на предлагането.

HBOS е третата банка, която изпитва трудности да намери купувачи за акциите си. Акционерите на Barclays Plc, четвъртата най-голяма банка във Великобритания, закупиха по-малко от една пета от акциите на стойност 4.5 млрд. паунда, предложени миналата седмица.

Bradford & Bingley Plc приключва следващия месец предлагането си на права за закупуването на акции на стойност 400 млн. паунда. Акциите на ипотечната банка затвориха на цена от 52 пенса за брой на 18 юли, което е с 5.5% по-малко от цената на предлагането, възлизаща на 55 пенса за брой.

Около 95% от акционерите на Royal Bank of Scotland Group Plc се възползваха миналия месец от предлагането на права на стойност 12 млрд. паунда.