Пощенска банка е първата финансова институция у нас, която предоставя на своите клиенти възможност за внасяне на пари в брой по сметка на специални APS (Automated Payment Systems) устройства.

Пилотното APS устройство на банката вече работи в клона на Пощенска банка на бул. „Цар Освободител” 14 в София. APS устройства ще заработят в още два клона през тази седмица – клон „Надежда” и клон „Шишман”, а до края на месеца и във Варна и Пловдив.

На този етап клиентите на Пощенска банка могат да погасяват задълженията си по издадени от банката кредитни карти, използвайки APS устройството. Транзакциите са безплатни и не се таксуват. Скоро устройствата ще могат да извършват и депозитни, и разплащателни услуги.

Сигурността на плащането е гарантирана от технологията на APS устройствата. Устройствата на Пощенска банка работят с BNA (Bulk Note Acceptor) – функционалност, която прецизно разпознава различните банкноти. Машината проверява и брои копюрите, а внесената сума се отразява в сметките на клиентите в реално време.

Александър Виталис, началник Управление „Клонова мрежа” в Пощенска банка, заяви, че в момента се работи по изграждането на нови функционалности на APS устройствата. С времето клиентите на финансовата институция ще могат да захранват всички свои сметки в Пощенска банка, да нареждат превод към сметка в произволна българска банка, както и да заплащат задълженията си към различни държавни учреждения (НОИ, НАП и т.н.).