Повече банки ще участват при формирането на Libor

655
Повече банки ще участват при формирането на Libor

Британската асоциация на банкерите, която среща нарастващ международен натиск, обяви, че ще включи повече банки при определянето на ключовия лихвен процент - Libor, използван за изчисляването на лихвите по финансови продукти на стойност 360 трлн. долара.

Ключовият лихвен процент се използва за определяне на лихвите по инструменти, вариращи от корпоративни облигации до най-различен тип деривати, свързани с щатски ипотечни облигации. За последен път начинът на изчисляване на лихвения процент е бил променян през 1998 година.

Промяната на методологията за изчисляване на Libor ще внесе повече спокойствие сред някои пазарни участници, заради липсата на възможности за манипулация на ключовия показател.

Централната банка на Великобритания публикува през миналия ноември данни, предполагащи, че реалната цена на междубанковите заеми е по-висока, отколкото Libor предполага.

През март Bank for International Settlements (BIS) предположи, че курсът може да е повлиян от банки, подаващи по-ниски лихвени проценти, за да изглеждат в по-здравословно финансово състояние, отколкото са всъщност.

Асоциацията на банките във Великобритания, която контролира ежедневния процес на определянето на Libor, обяви през април, че напредва с годишния си преглед на процеса. От асоциацията обявиха, че на разкритите нарушители ще им бъде забранено да участват във формирането на лихвения процент.

Тримесечният доларов Libor се повиши с 10 базисни пункта до ниво от 2.79% днес, което бе и най-голямото му повишение от август насам, както и най-високото такова от края на април. Повишението му стана реалност след оповестяването на новината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg