Министър-председателят Сергей Станишев присъства на представянето на възпоменателна монета по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. Той е председател на Националния инициативен комитет за отбелязване на юбилея, припомнят от правителствената информационна служба. На церемонията присъстваха още заместник-министърът на културата Надежда Захариева, директорът на Института по история на БАН проф. Георги Марков, както и управителят на БНБ Иван Искров и подуправителите Цветан Манчев и Румен Симеонов.

100 години от официалното провъзгласяване на Независимостта е голямо събитие, което ни дава повод да си спомним не само за датата 22 септември, но и пътя, който България е извървяла през първите 30 години своя свобода, но и който е изминала през последните 100 г. от официалното провъзгласяване на независимостта й, каза премиерът. Той посочи, че юбилейната монета е знак на отношението на българската държава към нашите предци и към усилията на обществото, довели до днешния ден, в който България е пълноправен член на ЕС и се развива с бързи икономически темпове и покачващо се благосъстояние на хората.

Министър-председателят призова юбилеят да се използва, за да се погледне към бъдещето, към националните цели и амбиции, така че след 100 г. тогавашните поколения да набележат своите перспективи, като вземат самочувствие от миналото си.

Днес за втори път в историята ни беше пусната монета в чест на Независимостта на България. Първата емисия е била през 1912 г. и е от две златни монети с номинал 100 и 20 лв. Днешната е сребърна, с номинална стойност 10 лв. и тегло 23.33 гр. На лицето й е изобразена емблемата на БНБ и номиналът, а на гърба – мотив, взет от двете златни монети от 1912 г. В полукръг е изписана датата 22 септември 1908 г. – 100 години Независимост на България.

Тиражът на монетата е 5000 бр. Тя ще струва 54 лв. с ДДС. Ще се продава на касите на БНБ и в Художествената галерия.

Снимка: БГНЕС