Пускат ДЦК за още 30 млн. лв.

1028
Пускат ДЦК за още 30 млн. лв.

Министерството на финансите взе решение за провеждане на допълнителен аукцион на 28 октомври 2009 година, който не е предварително заложен в Емисионния календар за месец октомври 2009 година. Ще бъдат предложени за продажба 5-годишни ДЦК с падеж 18 февруари 2014 година в обем от 30 млн. лева.

Тенденцията, която се наблюдаваше на проведените аукциони за продажба на дългосрочни ДЦК през месец септември, продължи проявлението си и на проведения на 19 октомври 2009 година аукцион за продажба на ДЦК с приблизителен остатъчен матуритет 1 година и 2 месеца.

Отчетен е много висок интерес както от банки първични дилъри, така и от техни клиенти (пенсионни фондове, договорни фондове, застрахователни дружества и др.), коментират от МФ. Подадените заявки надхвърлят предложеното количество близо 4 пъти. Коефициентът на покритие на аукциона е 3.91 и това е най-високият от декември 2006 г. до сега.

Запазва се тенденцията за намаляване на постигната доходност на първичния пазар на ДЦК. Средната одобрена доходност на аукциона е 3.74%, като спредът в сравнение с котировките на вторичен пазар на германски съкровищни облигации (бундесбондове) със същия приблизителен остатъчен матуритет е в рамките на 260 базисни точки, което е най-ниският спред, постигнат на първичен пазар спрямо бундесбондовете от началото на 2009 година.

Тази тенденция е повлияна главно от демонстрираните категорични намерения от страна на правителството за провеждане на гъвкава и адекватна на финансовата ситуация емисионна политика за пазарно финансиране на заемните нужди на държавата, както и от доброто състояние и високата ликвидност на финансовата система в страната, коментират от финансовото министерство.

През последните два месеца се наблюдават положителни индикации за промяна на пазарната среда в България, съобщават още от МФ. Рисковата премия на Република България, като емитент на суверенен дълг, измерена чрез показателя CDS спред (цената на протекция от неплатежоспособност), регистрира рекордно ниски стойности за последната година - 185 базисни точки на 23 септември 2009 г., при най-висока стойност от 698 базисни точки на 9 март 2009 г. (193 базисни точки на 19.10.2009 година).

От началото на годината цената на краткосрочния левов ресурс, измерен чрез индекса ЛЕОНИА, базиращ се на представителна част от сключените овърнайт депозити, намаля от нива над 4% до 0.60 % на 16 октомври 2009 г. което прави инвестицията в правителствени ценни книжа ниско рискова и много атрактивна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg