Raiffeisen International с печалба от 216 млн. евро

1149
Raiffeisen International с печалба от 216 млн. евро

Raiffeisen International отчeтe чиста печалба от 216 милиона евро за деветмесечието.

Оперативният резултат за девемесечието на 2009г. от 1.603 милиона евро е на нивото от същия период на миналата година (1.610 милиона евро). Провизиите през първите три тримесечия на 2009 г. нарастват с 273 на сто на годишна база до 1.365 милиона евро; провизиите през третото тримесечие намаляват на тримесечна база и възлизат на 397 милиона евро (спад от 24.2 на сто спрямо второто тримесечие на 2009 година)

Печалбата след данъци за деветмесечието възлиза на 216 милиона евро, което е спад със 77.7 на сто спрямо същия период на миналата година.

За деветмесечието на 2009 г. Raiffeisen International банк-холдинг АГ, част от Групата РЦБ, оглавявана от Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ), отчита консолидирана печалба (след данъчно облагане и приспадане на миноритарните участия) от 156 милиона евро, което е спад с 81.9 на сто спрямо 861 милиона евро за същия период на миналата година Понижението се дължи най-вече на начислените провизии през отчетния период, които нарастват с 273.4 на сто на годишна база до 1.365 милиона евро.

"Въпреки позитивните сигнали в последно време, общите условия в Централна и Източна Европа продължават да носят белезите на световната финансова криза. Продължаващото влияние на кризата се отразява и върху резултатите ни за деветмесечието на тази година. Все пак, съчетаването на ефективни мерки за ограничаване на разходите и по-бавен ръст на провизиите оказа положително влияние върху резултатите ни, особено през третото тримесечие", отбелязва в комюникето на банката Херберт Степич, главен изпълнителен директор на Raiffeisen International.

Към 30 септември 2009 г. активите на Raiffeisen International са възлизали на 77.5 млрд. евро, което е спад със 7.9 млрд. евро или 9 на сто в сравнение с края на 2008 година. Два фактора повлияха за намаляването на активите - единият е обезценката на валутите в Централна и Източна Европа, а другият - мерките за намаляване и оптимизиране на кредитния портфейл.

Броят на офисите е намалял общо с 23 в сравнение с 30 септември 2008 г. до 3145. Допълнителното оптимизиране на присъствието на банката в страните от ОНД доведе до закриване на 103 офиса (най-вече в Украйна) в сравнение със същия период на предходната година, и в Русия - на 24 офиса. Нови офиси бяха отворени в Югоизточна Европа (72) - Румъния (29), Хърватска (14), Сърбия (13) и България (10). В Централна Европа бяха отворени 32 нови офиса спрямо същия период на предходната

година. Общият брой клиенти на банковата (15 милиона) остана на нивата от предходното тримесечие, се уточнява в комюникето на Raiffeisen International.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg