Новите ипотечни заеми в Хонг Конг са се повишили с 52% през изминалата 2007 година, сочат изнесени статистически данни.

Банките са одобрили подобен род кредити в размер на 22.8 млрд. хонгконгски долара (2.9 млрд. щ. д.), което бе и най-голямата им стойност от над 10 години насам.

За големия интерес към подобен род кредити са съдействали понижаващите се лихви в страната.

В същото време цените на недвижимите имоти в Хонг Конг се радват на стабилно повишение през последните няколко години, като те са нараснали близо два пъти от 2003 година насам, което е и най-дългото им повишение от десет години насам.

На 22 януари Фед прибегна до извънредно понижение на лихвите в най-голямата икономика - действие, което се очаква да повлияе положително и върху пазара на недвижими имоти в Хонг Конг.

Непосредствено след това решението за понижение на лихвите бе прието и от банките в страната, тъй като валутата там е обвързана към щатския долар.

Към момента нивото на лихвите в Хонг Конг е при ниво от 6%, което бе и най-ниското им ниво от юли 2005 година насам.

Банките в Хонг Конг не срещат трудностите, наблюдавани на щатските ипотечни пазари, на фона на повишението в реалните доходи на населението и продължаващия спад на безработицата в страната, която е при 9-годишен минимум през четвъртото тримесечие на 2007 година.

Очакванията на специалистите са, че цените на недвижимите имоти в Хонг Конг ще продължат да се повишават, на фона на прогнозите за по-нататъшно понижение на лихвите от страна на Фед.