Райфайзенбанк може частично да се изтегли от ЦИЕ (обновена)

1885
Райфайзенбанк може частично да се изтегли от ЦИЕ (обновена)

Австрийската банка Raiffeisen Bank International обяви днес, че може да се оттегли от няколко страни от Централна и Източна Европа, предаде ДПА.

Само преди дни от Централната банка на Австрия обявиха, че австрийските банки ще трябва да ограничат кредитирането си за Източна Европа, припомня БТА.

Местните структури трябва да гарантират, че съотношението на новите заеми към местното финансиране е не повече от 110%. У нас Райфайзенбанк е представена от Райфайзенбанк България.

Банката е голям доставчик на финансови услуги в региона и има дъщерни дружества в 16 държави.

Главният й изпълнителен директор Херберт Щепик не посочи конкретни държави, но отбеляза, че решението ще засегне дъщерни дружества с малка възвращаемост и нисък потенциал за растеж. "Много е възможно в бъдеще да се оттеглим от една или друга страна", каза той.

Днес от Райфайзенбанк отчетоха печалба от над 1 млрд. евро преди данъци за 9-месечието. Това е повишение с 3.5% спрямо същия период на миналата година. Капиталовата адекватност на банката за основния капитал е 7.9%, а тази от 1-ви ред 8.7%.

Във връзка с информацията, от Райфайзенбанк (България) съобщиха:

“Българският пазар е приоритетен за групата Райфайзен. Райфайзенбанк (България) е първата изцяло чуждестранна инвестиция в българският банков сектор и е сред най-печелившите и рентабилни банки на местния пазар", заявява Момчил Андреев, председател на УС и Изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

"Работим активно и ще продължим да разширяваме клиентската си база. Бизнес моделът на банката е успешен като само за последните 2 години и половина клиентите ни се увеличиха с над 100 000, а печалбата към 30 септември 2011 година е 58.4 млн. лв. Банката е много добре балансирана, като кредитният портфейл е финансиран с местни депозити и дългосрочни кредитни линии от международните финансови институции”, каза още Андреев.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg