На 22 април 2015 г. Райфайзенбанк (България) ЕАД отбеляза своята 20-годишнина от старта на работата си в България, като представи ключови моменти от своето развитие - от първата пряка чуждестранна инвестиция в българския банков сектор до една от водещите универсални банки в страната.

На специалното събитие по случай юбилея Карл Севелда, главен изпълнителен директор на Райфайзен Банк Интернешънъл, която е собственик на Райфайзенбанк (България) коментира:

„България бе част от стратегията на Райфайзен за експанзия в Централна и Източна Европа след промените през 1989 г. и за кратко време се превърна във фактор и в един от лидерите на българския банков пазар. Райфайзенбанк (България) е била и остава важен член на семейството на Райфайзен“, допълни той.

Към края на 2014 г. активите на Райфайзенбанк възлизат на 5.98 млрд. лв., кредитите са в размер на 3.96 млрд. лв., а депозитите - 4.23 млрд. лв. Към 31 декември 2014 г. печалбата след данъчно облагане е 46.6 млн. лв. Банката обслужва над 758 000 клиенти чрез повече от 150 офиса в цялата страна.

„За изминалите 20 години от малка, корпоративна банка се превърнахме в една от водещите универсални банки в страната, предлагаща услугите си на широк кръг от клиенти – домакинствата, бизнеса и институциите“, отбеляза Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България).

Според него, през годините на икономическата криза Райфайзенбанк е направила необходимите промени, за да се подготви за предизвикателствата, като е подобрила ефективността си, оптимизирала е оперативните си разходи, подобрила е работните процеси и управлението на риска.

„През тези 20 години доказахме, че сме отговорна организация, която е тук и ще продължи да инвестира средства и усилия в страната“, допълни той.

Райфайзенбанк (България) ЕАД е основана през 1994 г. по българския Закон за банките и кредитното дело с пълен лиценз за работа в страната и чужбина и започва операциите си през 1995 г.

Банката е 100% собственост на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) - един от водещите доставчици на корпоративни и инвестиционни банкови услуги в Австрия и водеща универсална банка в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).