Трябва незабавно да бъде овладяно поскъпването на хранителните стоки. Това предупреди президентът на Световната банка Робърт Зелик след заседание на Комитета за развитие, който определя политиката на международната финансова институция.

Поскъпването на храните и опасните последици от това беше основна тема и на пролетната сесия на Международния валутен фонд, информира БНТ.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик призова към незабавни действия, за да бъдат овладени цените на хранителните стоки. Покачването им вече предизвика глад и вълнения в няколко страни и международната общност трябва да да помогне на гладуващите, каза Зелик. Той прикани правителствата да изпълнят ангажиментите си и спешно, до 1 май, да подпомогнат с 500 милиона Световната продоволствена програмата на ООН.

Пример за последиците от поскъпването на храните са бунтовете и грабежите в Хаити, които свалиха правителството. Световната банка отпуска на Хаити допълнително 10 милиона долара, които да бъдат използвани за изхранване на населението. Но има и други страни, които очакват помощ, посочи президентът Зелик.

През последните три години храните са поскъпнали двойно - по редица причини включително използването на все повече земеделска продукция за биогорива.

Това ще задълбочи бедността на хората в страните с ниски приходи, смятат експерти на Световната банка. Гладна смърт очаква стотици хиляди хора, ако храните продължат да поскъпват, предупреди шефът на МВФ Доминик Строс-Кан.