Международната рейтингова агенция Standart & Poor's (S&P) обяви, че е понижила рейтинга на три големи френски банки.

Рейтингите на Credit Agricole и Societe Generale, които развиват дейност и в България, бяха понижени от A+ до A, докато рейтингът на Caisse des Depots et Consignations беше намален от AAA до AA+.

Най-голямата френска банка BNP Paribas избегна понижението, но перспективата по рейтинга й беше намалена до отрицателна.

По-рано този месец S&P лиши и Франция от нейния AAA рейтинг.

От S&P съобщават, че понижават рейтинга на Credit Agricole S.A. и нейните основни подразделения (с изключение на Cariparma) до 'A', а рейтинга на банката вече не е под наблюдение за евентуално следващо понижение.

Перспективата по рейтинга на банката е стабилна, което отразява очакванията на рейтинговата агенция, че групата ще заздрави още повече капиталовата си позиция през следващите две години и че представянето й ще покаже задоволителна устойчивост въпреки по-малко динамичната оперативна среда от средата на 2011 г. насам.

Рейтингът на Societe Generale и основните й подразделения беше понижен от 'A+' до 'A'. Всички дългосрочни рейтинги на банката вече не са под наблюдение за евентуално ново понижение. Перспективата по дългосрочния рейтинг на банката е стабилна.

Понижението при Caisse des Depots et Consignations е от 'AAА' до 'AA+', а рейтингът й също вече не е под наблюдение за евентуално ново понижение. Перспективата по рейтинга на банката е отрицателна и отразява перспективата по рейтинга на Франция.