Влизането на България в единния пазар на Европейския съюз разкрива нови възможности пред националната икономика и страната отбелязва напредък в регулаторната реформа. Това са част от изводите от доклад на Световната банка за политиката на България в областта на регулаторната реформа в ЕС: сближаване с най-добрите европейски регулаторни среди. Документът бе представен от експертите на международната финансова институция пред членовете на Съвета за икономическа политика, председателстван от министър Петър Димитров, съобщи правителствената информационна служба.

Целта е постигането на нискоразходна, нискорискова и регулаторна система, която едновременно да поддържа конкурентоспособността на национално ниво и ефективно да защитава обществените интереси.

Членовете на съвета разгледаха и доклад на Световната банка за реформиране на административните процедури в секторите туризъм, хранителна промишленост и сухопътен транспорт. Анализът е по поръчка на правителството, за да се вземат най-правилните решения, които ще улеснят работата на най-динамично развиващите се сектори от икономиката.

През 2006 г. туристическият сектор е генерирал 2,8 млрд. долара или 14 на сто от брутния вътрешен продукт. В него работят 170 хил. души или 10 на сто от всички заети в страната. В доклада на банката се изтъква, че таксата за регистрация на стартиращ бизнес е подобна на други държави от региона, но у нас е необходимо повече време за регистрация. Това е поради по-бавната процедура за регистрация в общините и предложението е тя да бъде заменена с уведомителна. Друга препоръка е размерът на таксите да е съобразен с тежестта, която администрацията поема за тази услуга. Намаляването на административните пречки в туристическия сектор е свързано с дерегулиране на хотелския и ресторантьорския бизнес и с намаляване на регистрационните такси за туроператори и пътнически агенти.

Хранителната промишленост е един от експортно ориентираните сектори в българската икономика, се посочва в анализа на Световната банка. През 2006 г. изнесената продукция е за 780 млн. долара или 6 на сто от общия експорт на страната. В тази сфера работят 110 хил. души или 6 на сто от заетите.

За хранителната промишленост регулаторната рамка е детерминирана от правните рамки на ЕС, но все още съществуват административни пречки за бизнеса, се изтъква в документа. Например фирмите от този бранш трябва да се регистрират едновременно в общината, в министерствата на здравеопазването и на земеделието и продоволствието, като се представят идентични документи.

В доклада се отчита още, че през януари 2007 г. лицензирането в сектор сухопътен транспорт е заменено с регистрационен режим, което значително е улеснило бизнеса. Съществуват затруднения обаче при предоставянето на транзитни разрешителни на транспортните фирми за трети страни. Препоръката на банката е осигуряването на тези документи да става по електронен път. Транспортният бизнес осигурява 6 на сто от БВП и работа на 212 хил. души.