Бившият исландски милиардер Тор Бьорголфсон, който стои зад фалиралата онлайн марка за високолихвени спестовни сметки Icesave, се извини за „самонадеяността си на фона на всички червени лампички" по отношение на финансовото здраве на исландската банка Landsbanki.

Бьорголфсон и неговият баща, който е бивш собственик на английския елитен футболен клуб Уест Хям, са притежавали 40% от компанията майка на Icesave Landsbanki, която фалира преди 18 месеца с 2.3 млрд. паунда задължения към британски вложители.

Фалитът на банката доведе до продължаващ дипломатически скандал между Исландия и Великобритания за това кой трябва да компенсира британските граждани, избрали да спестяват чрез Icesave.

Миналата седмица стана ясно, че Бьорголфсон и неговото семейство са взели назаем 2 млрд. паунда от банката, за да финансират лични инвестиции.

Живеещият в Лондон инвеститор, чието лично състояние преди време се оценяваше на 3.5 млрд. долара, помоли за прошка за участието му в срива на банковата система на Исландия.

В писмо до исландски вестник Бьорголфсон казва: "Предлагам извиненията си на всички исландци за моето участие в имотния и дългов балон, който доведе до срива на исландската банкова система.

"Извинявам се за това, че не последвах инстинктите си когато осъзнах рисковете. Настоящата ситуация казва всичко за това как съм се справил с работата си."

Бьорголфсон обаче добавя, че според него не е нарушил никакви конкретни закони.