Най-голямата италианската банка UniCredit SpA няма да се възползва от държавни средства и ще се опита да набере 4 млрд. евро от продажбата на акции, информира Bloomberg. Това ще е третата европейска банка за по-малко от седмица, която ще се обърне към акционерите си за средства.

Бордът на директорите на UniCredit е одобрил набирането на средствата. Втората най-голяма италианска банка Intesa Sanpaolo SpA също отказа държавни средства и обяви, че ще продава активи и ще набере 1.5 млрд. евро от издаването на хибридни облигации.

Най-голямата френска банка BNP Paribas SA вчера обяви намеренията си да набере 4.3 млрд. евро от акционерите, за да изплати средствата, получени от държавата. Най-голямата норвежка банка DnB NOR ASA съобщи на 25 септември, че ще набере 2.41 млрд. долара от продажбата на права за закупуването на акции. Шестмесечният ръст на фондовите пазари позволява на банките да повишат резервите си и да намалят връзките си с правителствата, които им помогнаха по време на финансовата криза.

Акциите на UniCredit поскъпнаха повече от два пъти на миланската борса в последните шест месеца, в сравнение с 44% ръст на индекса FTSE/MIB. Книжата на BNP Paribas вчера се оскъпиха с 2.4% в Париж, след като банката обяви, че ще продава акции, докато френският индекс CAC 40 падна с 0.3%.

UniCredit увеличава капитала си, след като провизиите й за покриване на загуби от лоши кредити са нараснали почти четири пъти до 2.4 млрд. евро през второто тримесечие в сравнение с година по-рано. Провизиите на Intesa почти са се утроили за периода.

Предлагането на права ще бъде организирано от шест банки и ще бъде проведено до края на настоящото тримесечие. Операцията ще повиши първичната капиталова адекватност на банката с 0.8 процентни пункта. Половината от средствата ще бъдат набрани за австрийското подразделение на банката.

UniCredit вече се обърна веднъж към акционерите през февруари като продаде конвертируеми облигации на стойност 3 млрд. евро.

Най-голямата финансова криза от Голямата депресия насам принуди европейските банки и застрахователи да обявят почти 500 млрд. долара отписвания на активи и кредитни загуби от началото на 2007 г.

Европейският индекс Dow Jones Stoxx 600 пък скача с повече от 150% от минимума си достигнат на 9 март, вследствие на оптимизма за завръщане към икономически растеж. Това пък позволи на някои банки да започнат да намаляват зависимостта си от държавата.