Италианската банка UniCredit, която е с най-силни позиции в развиващите се европейски държави, обяви днес, че има явен риск световната кредитна криза да обхване региона и всичко е в ръцете на международните банки, за да бъде избегнатo подобно развитие, пише Reuters.

Банката продължава ангажимента си да финансира своите подразделенията в тези страни и ще продължи да отпуска кредити на компании и физически лица, според члена на Управителния съвет на UniCredit Ерих Хампел.

Финансовата институция призовава други международни банки, които развиват дейност в региона, както и Европейския съюз, Международния валутен фонд и други институции, да излязат с общ план за ограничаване на заплахата от спирането на средствата, което, от своя страна, може да прекъсне икономическия растеж.

"Доста институции имат интереси в региона и подкрепата трябва да дойде заедно от всички тях", според Хампел.

"Координацията е от съществено значение и трябва да бъде разработен план за Централна и Източна Европа", добавя той.

Икономическият ръст в бившите комунистически държави се подклажда от бума в кредитирането през последните 10 години, тъй като потребителите вземат заеми за покупката на автомобили и жилища, а компаниите разширяват дейността си, която в повечето случаи е насочена към износ.

Тъй като спестяванията в много части от региона обаче не са пропорционални на нарастващите заеми, местните банки разчитат за финансиране предимно на чуждите си собственици.

Когато много от банките майки се сблъскаха със собствени проблеми по отношение на рефинансирането, след като финансовата криза излезе от контрол през миналата година, този канал на финансиране се превърна в една от слабостите на региона, според анализатори.

UniCredit води на австрийските Erste Group Bank и Raiffeisen International, на френската Societe Generale, на белгийската KBC и на унгарската OTP по отношение на активи в развиващите се европейски държави.

UniCredit развива дейности в страни от региона като България, Полша и Русия.