В руския парламент (Думата) беше внесен законопроект, забраняващ на банките да повишават лихвените проценти по вече отпуснати кредити на физически лица, съобщава "Комерсант" позовавайки се на председателя на комисията по финансовите въпроси- Владислав Резник.

Ако законопроектът бъде приет, банките няма да могат да едностранно да променят срока на кредита, увеличават лихвата или променят комисионната за сключването на сделката.

В момента банките в Русия имат право да променят лихвите по кредита, ако това е фигурира като клауза в договора с кредитополучателя. В период на финансова нестабилност на световните пазари много банки са формирали отрицателна практика за едностранни промени.

Това е втория опит на Думата да органични правото на банките да повишават лихвите по кредитите. През декември миналата година беше внесен законопроект за забрана на преразглеждането на лихвените проценти след сключване на договора.

Според експерти, ако измененията бъдат приеми те ще засегнат най-вече банки, отпускащи ипотечни кредити. Това вероятно ще доведе до първоначално определяне на висок лихвен процент за отпускане на ипотечен кредит.