Национализираната в разгара на кризата британска банка Northern Rock отново ще се окаже в частни ръце до края на годината. Това заяви в четвъртък финансовият министър Джордж Осбърн, като допълни, че се надява да привлекат над 1 млрд. фунта (1.6 млрд. долара) от приватизацията на финансовата институция. Тази сделка ще сложи началото на серия от продажби на национализирани банкови активи във Великобритания, пише РБК daily.

Британското правителство смята да се раздели с Northern Rock до шест месеца.

„Връщането на банката в частни ръце ще помогне за възстановяване на репутацията на банковия сектор", подчерта Осбърн. Той каза, че процесът по продажбата ще бъде открит и прозрачен и в него ще могат да участват всички заинтересовани от сделката.

Според него приватизацията на Northern Rock ще бъде „знак на доверие", ще засили конкуренцията в банковата сфера и ще убеди правителството, че ще успее да върне част от разходените по спасяването средства. За предотвратяването на колапса на Northern Rock правителството изхарчи 1.4 млрд. лири публични средства. Това ще рече, че продажбата на банката няма да е печеливша, макар да върне част от парите на данъкоплатците.

Northern Rock стана първата голяма жертва на световната финансова криза през 2007 година, заради проблеми в сферата на ипотечното кредитиране. Northern Rock бе напълно национализирана през февруари 2008 г. и впоследствие разделена на две части. Едната от тях (известна като добрата банка) - Northern Rock - оперира като търговска банка, тоест привлича депозити и отпуска нови кредити.

Точно тази финансова институция, която управлява депозити за 16.7 млрд. британски лири, ще бъде отново приватизирана.

Към втората банка - Northern Rock Asset Management (лошата банка), бяха изнесени всички ипотечни кредити за 44 млрд. лири. Компанията се върна на печалба миналата година. Осбърн подчерта, че не се предвижда продажбата й.

Идеята за приватизация на Northern Rock бе разглеждана първоначално като единия от възможните варианти, но сега Осбърн е убеден, че това е най-доброто решение. Очаква се тази сделка да отприщи други разпродажби на британски банкови активи. Министерството на финансите смята да предложи още догодина частично национализираните през 2008 г. Royal Bank of Scotland (RBS) и Lloyds Banking Group. За спасяването на двете банки правителството изхарчи космическа сума: 20 млрд. лири за RBS и 17 млрд. лири за Lloyds Banking Group. Продажбата на тези активи се обсъжда от края на 2009 година.

Аналитици оцениха положително решенито на британското правителство да открие сезона на продажбата на национализираните банки. „Смятам, че това е добра идея. Участието на правителствата винаги са били временни и сега е подходящ моментът за продажба", каза аналитикът от Лондонското училище по икономика Том Кирхмайер.