Печалбата на най-голямата румънска банка - Banca Comerciala Romana (BCR), част от австрийската Erste Group, се е повишила със 72% за първите девет месеца на годината до ниво от 1.24 млрд. леи (341.5 млн. евро).

Резултатът съдейства положителното развитие на банковата система в северната ни съседка. Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Основен двигател на ръста на печалбата е било повишението с 58.5% на приходите от лихви по отпуснатите кредити, които са и основно перо в резултатите на една банка.

Приходите на банката от комисиони също са се повишили значително, като са нараснали с 24% за деветмесечието в сравнение със същия период на миналата година, сочат още публикуваните данни.

Към края на деветмесечието сумарните активи на банката са възлизали на 66.7 млрд. леи (1.84 млрд. евро), или повишение от 5.3% в сравнение със същия период на миналата година.

Банката е реализирала и еднократни приходи от продажбата на неосновни активи, като живото- и общото си застраховане.

За третото тримесечие банката е разширила клоновата си мрежа с 19 нови клона.

Съотношението разходи-доход се е подобрило и вече е под 46.9%, което бе и целта на банката за достигане до края на годината. Възвръщаемостта на собствения капитал е възлязла на 32.3% през третото тримесечие, в сравнение с 22% преди година.