Зачестили са случаите на злоупотреба с данни от банкови карти и у нас. Скимиращи устройства записват данните от картите и те се използват за източване на сметките на нищо неподозиращи граждани.

В този сезон банкоматите по Черноморието са цел номер едно на престъпните групи. Само миналия месец в Бургаска област полицията е свалила копиращи устройства от 6 банкомата. По всяка вероятност много повече устройства са работили, без да бъдат хванати.

За увеличението на този вид престъпление признават и от банките. Службите за сигурност постоянно получават сигнали за рискови банкомати – такива, на които е открито скимиращо устройство или следи от него, съобщи bTV.

„Вече знанията, уменията и цената за изработване на устройствата са станали по-достъпни.
Първата работа на банката е да блокира картите, използвани на банкомата, и да уведоми клиентите. Някои банки директно преиздават картата. Услугата не струва пари, но отнема до 10 дни”, обяснява Марина Каменова.

Ако закриваме клавиатурата, се застраховаме срещу най-разпространените начини за кражба на пин-кода - следене с миниатюрна камера или просто надничане през рамото. Стар трик са и фалшивите клавиатури.

Ако престъпници източат парите ни, банката има 21 дни да ги възстанови. Но при небрежност клиентът носи отговорност до 300 лв.

„Има банки, които не предлагат това самоучастие. Всеки случай е индивидуален, по всеки случай се прави така нареченето вътрешнобанково разследване”, допълва Каменова.

„Ако ви откраднат в тролея банковата карта и вие си я държите в някакво портмоне и вътре си държите листчето с пин кода, то това се счита за груба небрежност и банката няма да ви възстанови сумата”, дава пример Богомил Николов.

Потребителските асоциации, от своя страна, призовават банките да защитят банкоматите си, като подсигурят всички с камери.