Златото отново спасява доходността на резервите в БНБ

2766
Златото отново спасява доходността на резервите в БНБ

Пазарната стойност на брутните международни валутни резерви на България, управлявани от БНБ, към края на 2010 г. е 12.98 млрд. евро, което спрямо края на 2009 г. представлява увеличение с 57.8 млн. евро.

Структура

През периода в структурата на активите по финансови инструменти не настъпват значителни промени, като относителният дял на инвестициите в ценни книжа намалява на 76% средно за 2010 г. от 81.5% средно за 2009 г.

Слабо се увеличава делът на инвестициите в инструменти на паричния пазар, най-вече краткосрочни депозити и налични средства при чуждестранни банки (16.45%).

В структурата на брутните международни валутни резерви по остатъчен срок до падежа основната част от активите продължава да е съсредоточена в сектора до 1 година (текущи сметки, краткосрочни депозити във валута и злато и краткосрочни ценни книжа), като този дял от активите възлиза средно на 64.2%. Инструментите с падеж 1-3 години са с дял от близо 24 на сто.

Доходност

Доходът от инвестиране на брутните международни валутни резерви на БНБ за 2010 г. е в размер на 64.68 млн. евро, което се равнява на доходност от 0.58% за периода. Доходът от валутен дисбаланс е 382.05 млн. евро (3.45% доходност), като се дължи главно на откритата позиция в монетарно злато.

 

Като резултат нетният доход от управлението на брутните международни валутни резерви възлиза на 441.14 млн. евро, което представлява близо 4% нетна доходност за периода.

Отчет за дохода на БНБ

Като погледнем отчета за дохода на БНБ също се вижда, че благодарение на златото е постигнат до голяма степен положителния финансов резултат. Първото голямо перо, приходите от лихви, са основно от инвестициите в ценни книжа (398.8 млн. лв. нето).

 

Но при другото голямо перо, нетните печалби от финансови активи и пасиви, отчитани по справедлива стойност (498. 5 млн. лв.), както се вижда от долната таблица, положителна преоценка на златото от 771 млн. лв. покрива 276 млн. лв. загуби от операции и преоценки на ценни книжа.

 

Издръжката на БНБ също се задържа на нивата от предходната година и е близо 106 млн. лв. В резултат отчетената печалба за 2010 г. възлиза на 846.6 млн. лв.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Edwiin
# 0
20:06 | 19 June 2012
This insight's just the way to kick life into this debtae.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...