Рефинансиране на ипотеката: Да или не?

1426
Рефинансиране на ипотеката: Да или не?

© снимка: Pixabay

Очакванията за предстоящото увеличаване на лихвените проценти кара много домакинства си задават въпроса дали моментът не е подходящ за предоговаряне на условията по жилищния кредит, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg.  

Отговорът обаче зависи от няколко фактора. Първото, което трябва да знаем е от какъв тип рефинансиране имаме нужда. В общи линии вариантите са два - предоговаряне на съществуващ кредит с цел спестяване на разходи и кешово рефинансиране, при което се тегли по-голяма сума за покриване на други задължения или разходи.

Разходите по погасяването на един ипотечен кредит и замяната му с друг може да са доста сериозни. За да прецените дали има смисъл от цялото "упражнение" по рефинансирането, е добре да изчислите колко точно ще спестите в дългосрочен план и колко време ще ви е необходимо, за да си "избиете" разходите по операцията.

За да добиете по-ясна представа за плюсовете и минусите от една подобна стъпка, трябва да имате предвид не само лихвата след предоговарянето, но и срока, за който възнамерявате да изтеглите новия заем.

В условията на повишаващи се лихвени проценти, много хора се притесняват от неизвестността и потенциалния ефект върху семейния им бюджет. Някои банки предлагат възможността за предоговаряне на жилищния кредит и замяната на променливата лихва с фиксирана. Трябва обаче да имате предвид, че при равни други условия, офертите с фиксирана лихва са 1-2 процентни пункта над тези с променлива (а понякога и повече).

Понякога цената на недвижимия имот, който служи за обезпечение на ипотечния кредит, може да се окаже ключова за това дали е по-изгодно да го предоговорите или да запазите настоящите си условия.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg. В платформата можете да разгледате актуални оферти за ипотечни кредити и условията по тях.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg