Стоян Мавродиев: Над 130 000 души ще получат безлихвени заеми

3941
Стоян Мавродиев: Над 130 000 души ще получат безлихвени заеми

Днес сутринта обявихме конкретни мерки към малкия и средния бизнес. Това са работещи мерки за бизнеса в условия на COVID-19, каза на пресконференция днес главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев.

“Програмата е една от първите в Европа, която е обявена от банка за развитие“, допълни той.

Нашата роля в тази ситуация е важна, ето защо ние трябва да подкпрепим всички мерки на правителството. Банка е мобилизирала целия си ресурс, за да даде най-добрите решения за бизнеса, каза още Мавродиев.


"Днешната програма е наша собствена, осъществена със собствен ресурс и извън 700-те млн. лв. от правителството", обясни той.

"Ние сме договорили 1.7 млрд. евро от водещи международни банки (китайски, японски, корейски банки и др.). Банката е основен партньор на Европейската инвестиционна банка и Плана Юнкер. Днешната програма ще засегне основно микро предприятия, която ще бъде през нашата микроинституция Джобс", каза още изпълнителният директор на ББР.

МФИ ДЖОБС ще отпуска кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48 800 лв. с до 2 години гратисен период. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца. Подаването на искания за кредит може да става и изцяло по електронен път на официалната интернет-страница на институцията.

Другите две програми са насочени към бизнеса и физическите лица. Общо 500 млн. лв. ще се използват за гарантиране на кредити, които търговските банки ще отпускат на бизнеса. Ние ще осигурим съответната банкова и кредитна гаранция.

Останалите 200 млн. лв. ще се използват за отпускане на безлихвени кредити.

"ББР отново е гарант и те ще се отпускат от търговските банки, а не от нас", поясни Мавродиев.

Благодарение на тази програма, общо 130-140 000 физически лица ще имат възможност да получат това финансиране. Срокът ще е до 24 месеца и ще има възможност за 6-12 месеца гратисен период, според преценка на търговските банки, добави още той.

Изпълнителният директор Николай Димитров каза, че в момента ББР е в напреднал етап на разговори с търговските банки. По програмата за физическите лица сме в по-напреднал етап.

"Надявам се, че до края на семицата ще имаме готово за сключване споразумение с тях. Другата програма се надявам, че ще бъде готова до края на следващата седмица", заяви Димитров.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

SUPEREXPERT
# 0
12:04 | 8 April 2020
МАВРОДИЕВ ПО НАРЕЖДАНЕ НА /КОЙ/Е ПОДАРИЛ 70 000 000 ЛВ .БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЯ. 38 888 888 888 ДОЛАРА, 23 500 УНЦИИ ЗЛАТО, 720 КГ ЗЛАТО 24 КАРАТА. ПОЧТИ ЕДИН ТОН ЧИСТО ЗЛАТО ПФ ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА ОТКРАДНАТИ.БРАВУС СХЕМАДЖИИ. ПОСЛЕ ДА НЕ ПИТАТЕ КОЙ ГО ПОСТАВИ НА ПОСТА.И С КАКВА ЦЕЛ. БОРИСОВ ИМ Е КАЗАЛ, ЕДИН ПЪТ СТОМНА ЗА ВОДА /ЗЛАТО/ 86 МИЛ ЗА ВОДСТРОЙ. ВТОРИ ПЪТ СТОМНА ЗА ВОДА/ЗЛАТО/ 70 МИЛ..... НАКРАЯ ЩЕ МИ РАЗМЪТИТЕ ВОДАТА И НА МЕНЕ. ОБЩО КЪМ ТОН И ПОЛОВИНА ЗА ЕДНА ГОДИНА .1 500КГ. 24 КАРАТА 50 000 УНЦИЙ. АЛО ГЕШЕВ КЪДЕ СИ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg