Британски стартъп превръща кафето в гориво

2674
Британски стартъп превръща кафето в гориво

© Instagram.com

Веригите кафенета създават много отпадъци, от еднократните чаши за кафе до утайката от кафето, която се изпраща на сметищата, където да изгние.

От Starbucks започнаха да експериментират с алтернативи на чашите, които могат да се рециклират. Използваното кафе обаче често се пренебрегва. Британската стартъп компания Bio-bean смята, че е намерила начин да превърне този отпадък в ценен ресурс.

Светът пие по около 2 млрд. чаши кафе на ден, създавайки 6 млн. тона утайка от кафе всяка година, според проучване от 2011 г. Когато обаче стигне до сметището този отпадък при компостирането си той изпуска парникови газове, което допринася за глобалното затопляне, пише CNN Money.


Bio-bean, обаче превръща 7 000 тона от тази утайка всяка година в биогорива. През 2017 г. тя разработва биогориво, базирано на кафето, което се използва в дизеловите автобуси в Лондон. То обаче се оказва неизгодно от търговска гледна точка и затова компанията насочва фокуса си към солидни горива за домакинствата и за промишлена употреба.

Тези горива емитират парникови газове, когато се изгарят, но ако заменят други газове, базирани на въглеродния двуокис, от Bio-bean изчисляват, че процесът по рециклирането намалява емисиите с 80% в сравнение с изпращането на утайката на сметището.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bio-bean (@biobeanltd) on

 

Bio-bean е набрала над 7 млн. долара финансиране от основаването си през 2013 г. Тя рециклира утайката от вериги кафенета като Costa Coffee, летище Станстед и британския железопътен оператор Network Rail.

Bio-bean бе засегната от Covid-19, но дейността й продължава. Въпреки че кафенетата във Великобритания временно затвориха заради ограниченията, от Bio-bean твърдят, че успяват да си намерят утайка за преработка от различни партньори, но в по-малки обеми от обикновеното.

Кафето като гориво

В завода на компанията утайката се преработва в продукти като пелети биомаса и материали за отопление.

11 неща, които изхвърляме в мивката, а е опасно да го правимКогато всеки втори човек по света няма достъп до чиста питейна вода, останалите започваме да се питаме какво можем да направим, за да спрем замърсяването й

Пелетите могат да се използват за промишлени бойлери, за подгряване на оранжерии или за изсушаване на зърнени култури, докато другият материал може да бъде използва в печки на дърва.

"Кафето е силно калорично и се оказва фантастично гориво," казва главният търговски директор на компанията Джордж Мей. "Продуктите от него горят с около 20% по-висока температура и около 20% по-дълго."

Въпреки че бе засегната от пандемията от коронавирус, от Bio-bean твърдят, че планират да разширят дейността си в северозападна Европа в следващите пет години.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg