11 неща, които изхвърляме в мивката, а е опасно да го правим

6675
11 неща, които изхвърляме в мивката, а е опасно да го правим

© Pixabay

Когато всеки втори човек по света няма достъп до чиста питейна вода, останалите започваме да се питаме какво можем да направим, за да спрем замърсяването й.

Наистина, някои от решенията са институционални, но други са лични.

Понякога изхвърляме неща в канализацията, които не само могат да я запушат, но и замърсяват водата толкова много, че дори и пречиствателните станции не помагат.


Bright Side подбра 11 навика, които трябва да изкореним, за да опазим чистотата на водата.

Плюс това ще си спестите много обаждания до водопроводчика.

1. Продукти, като кърпички или котешка тоалетна

Те могат да причинят сериозни проблеми, запушвайки тръбите. Но най-вредните ефекти идват от факта, че замърсяват водата с химикалите, които съдържат.

Внимавайте особено с котешката тоалетна, тъй като тя влиза в контакт с бактериите от отпадъците на котето. Те в много случаи преживяват обработката на водата и в крайна сметка се превръщат в заплаха за други животни, като например видрите, показват изследванията.

2. Всякакъв вид мазнина

Може да обичате салатата със зехтин или домашните пържени картофи, но опитайте да излеете излишната мазнина в буркан и да го изхвърлите в кофата, вместо да я изсипвате в канала.

Тези продукти играят ролята на лепило, събирайки всички останали отпадъци на топка и създавайки перфектната запушалка за канали. Те са виновниците за 50% от запушванията на канализацията.

Освен това те не се пречистват от водните системи и в крайна сметка замърсяват околната среда, като са опасни за животните и растенията.3. Почистващи продукти 

Почистващите продукти имат висока концентрация на тежки химикали, за да могат да се справят със замърсяванията и да убият бактериите в дома.

Разбира се, те няма да запушат тръбите, но последствията от изливането им в канала не са маловажни. Ефектът, който имат върху земята, океаните и растителния и животинския свят, предизвиква тревога.

Така че следващият път се опитайте се да използвате целия продукт, преди да изхвърлите или рециклирате празните бутилки от него.

4. Боя

Не забравяйте, че някои видове бои са токсични. Без значение дали е на маслена или водна основа, боята не бива да се изхвърля в канализацията. В някои държави тя дори се третира като опасен продукт и се изхвърля на определени за целта места. 

Количеството токсични вещества и химикали в боите може да бъде заплаха за хората, животните и околната среда, ако попадне във водопреносната система. Ако сте боядисвали вкъщи и все още имате боя, по-добре я изхвърлете в боклука в здраво затворена кутия, отколкото да застрашите здравето на всички.

5. Утайка от кафе

Много от нас приемат, че утайката от кафе е незначителна и не може да създаде проблеми за тръбите. Но внимавайте: според водопроводчиците тя се смесва с другите отпадъци и създава истинска каша, като е една от основните причини за запушванията на канала у дома.

Това, което можете да направите, е да я изхвърляте в кошчето или да я използвате повторно. Например като наторите домашните цветя.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg