Брутният вътрешен продукт нараства, отчете НСИ

1073
Брутният вътрешен продукт нараства, отчете НСИ

© Pixabay

Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 2.3% през четвъртото тримесечие на 2022 г, а брутната добавена стойност (БДС) с 2.8% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г, отчита НСИ.

Растежът на БДС се определя от увеличението при следните икономически дейности:

Строителство - 27.6%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 5.6%, Промишленост - 3.5%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 2.9%, Финансови и застрахователни дейности - 2.1 %, Култура, спорт и други дейности - 1.9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 1.7%.

България заема 32-ра позиция в Индекса на икономическа свобода 29-о, издание на Индекса на икономическа свобода на фондация „Херитидж“ подрежда 176 държави по степента на икономическата свобода, която са постигнали


Спад на годишна база е регистриран в:

Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 1.6%, Операции с недвижими имоти - 1.0%, както и в Селско, горско и рибно стопанство - с 0.3%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 5.8% и бруто образуване на основен капитал - с 1.1%.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. износът на стоки и услуги се увеличава с 9.0%, а вносът на стоки и услуги - с 9.3%, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г. по сезонно изгладени данни.

Кой печели и кой губи от високата инфлация в еврозоната? Заплатите растат много по-бавно от инфлацията, което според изчисленията на ЕЦБ означава спад на жизнения стандарт на средния работник в еврозоната с 5% спрямо 2021 г.

БВП за 2022 г., получен като сума от тримесечни данни, възлиза на 165 384 млн. лв. по текущи цени. БВП за 2022 г. се увеличава в реално изражение с 3.4% спрямо 2021 г. по предварителни данни.

За 2022 г. БВП на един зает се увеличава реално с 2,1 на сто в сравнение с предходната година, сочат още предварителните данни на НСИ.

Заетите в икономиката са 3 502,1 хил., а общият брой отработени часове е 5 668,9 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през 2022 г. спрямо 2021 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния сектор.

Заетостта на жените у нас е по-висока, но заплащането все още е по-нискоВъв финансовия сектор, здравеопазването, ИКТ сектора, преработващата промишленост и в сферата на културата, спорта и развлеченията заплащането на жените е с над 30% по-малко от това на мъжете

На един зает се падат 47 224,4 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 29,2 лв. БВП за един отработен час.

През 2022 г. брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает се увеличава реално с 2,2 на сто, а на един отработен човекочас се увеличава реално с 2,2 на сто.

Мъжете в ЕС са по-склонни да бъдат самостоятелно заетиВ България разликата между дела на самостоятелно заетите мъже и този дял при жените е 4,9% през третото тримесечие на 2022 г.

Равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 49 124,1 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 29,6 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 41 535,6 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 25,2 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 13 323,4 лв. БДС на един зает и 9,2 лв. за един отработен човекочас.

Още от изследването на НСИ за Брутния вътрешен продукт вижте ТУК.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg