Афганистанските въглища - черното злато на талибаните

858
Афганистанските въглища - черното злато на талибаните

© Pixabay

Десетки мъже и момчета, покрити от глава до пети във въглищен прах, влизат и излизат от минните шахти, прокопани дълбоко в планините на Северен Афганистан.

В мините под Нахрейн в провинция Баглан деца на 8-годишна възраст работят като миньори, товарейки въглища на магарета, които ги пренасят до камиони, пътуващи за столицата Кабул.

Те работят без никакви машини или предпазни средства.

Благодарение на глобалния скок на цените на суровините, предизвикан от войната в Украйна и свързаните с коронавируса прекъсвания на доставките, въглищните мини в Афганистан процъфтяват, пише Financial Times.

Това осигурява на талибаните ключов източник на приходи. След като поеха управлението на страната преди година, те се стремят да съживят икономиката, разбита от международната изолация и санкциите.

След напускането на силите на НАТО и свалянето на подкрепяното от Запада правителство, Афганистан претърпя драматичен икономически колапс. Икономиката на близкоизточната държава се сви с над 20% миналата година, тъй като международната помощ, която представляваше три четвърти от бюджета на предишното правителство, беше спряна, а 9 милиарда долара в чуждестранни резерви бяха замразени.


За да рестартират икономиката, талибаните агресивно увеличиха износа на въглища, загърбвайки екологичните и етични опасения. Основната им цел е да стимулират, контролират и облагат с данъци търговията с изкопаемите горива, както и с други природни ресурси - от минерали до плодове.

Голяма част от въглищата си проправят път по несигурни планински пътища до Кабул и до Пакистан, откъдето по-голямата част се изнася в Китай. Икономистът Дейвид Мансфийлд изчислява, че афганистанският износ на въглища за Пакистан се е удвоил до около 4 милиона тона годишно, откакто талибаните поеха властта.

Предишното правителство беше започнало да работи върху "зеления преход" на афганистанската икономика и енергетика, но талибаните предпочeтоха да заложат на изкопаемите горива.

Освен това, те успяват да постигнат изненадващо ефективен контрол върху трансграничната търговия, ограничавайки драстично ширещата се корупция и контрабанда.

"Видяхме огромна промяна. Талибаните са доста умели по отношение на регулирането и контрола на граничните пунктове. Освен че увеличават постъпленията в хазната, това им позволява да консолидират властта, тъй като пречат на регионалните военачалници и фракции да се възползват от независими източници на приходи", обяснява Мансфийлд.

В Афганистан вече има министерство за борба с порокаТо заменя министерството по въпросите на жените

Въпреки че вносът е намалял рязко, ООН очаква общият износ на Афганистан да се увеличи тази година до около 1.8 милиарда долара от 1.2 милиарда долара през 2019 г.

Обилните подземни богатства на Афганистан отдавна привличат интереса на различни държави и инвеститори. Според някои оценки, общата стойност на огромните запаси на страната от различни суровини - от литий до скъпоценни камъни, възлиза на 1 трилион долара. Но десетилетията на нестабилна политическа среда ограничаваха проучването и добивите.

През 2007 г. китайската държавна компания China Metallurgical Group Corporation си осигури правата върху Мес Айнак - един от най-големите известни залежи на мед в света. Въпреки това добивът на обекта югоизточно от Кабул все още не е започнал.

Талибаните финансираха своята кампания по овладяването на властта чрез регулиране и облагане на търговията със скъпоценни камъни и опиумен мак в контролираните от тях територии.

В момента Кабул преговаря с инвеститори от Китай, Русия и други държави за сключване на сделки за добив и изкопаеми горива.

Въпреки това все още не са финализирани големи международни сделки, тъй като минната дейност все още е локална и сравнително малка. По данни на минното министерство, в страната работят само 17 от общо 80 въглищни мини, предимно в северните региони.

Условията на работа в тези мини са брутални, а заплащането - оскъдно. Мнозина от миньорите са последвали своите бащи и дядовци в професията.

Германия пести газ, рестартира резервна електроцентрала на въглищаДефицитът на енергия доведе до решението на Берлин да възобнови временно работата на електростанция, работеща с въглища и мазут

Детският труд съществува много преди талибаните, но през последните години броят на децата, работещи в мините, се е увеличил, тъй като икономическата криза ги принуждава да напуснат училище, пише още FT.

Ислямистите обещаха да спрат да експлоатират един от най-известните експортни ресурси на Афганистан - опиумния мак. Режимът обяви забрана на търговията с това растение през април, но, според експертите,е твърде рано да се каже дали това ограничение ще бъде изпълнимо.

Култивирането на макови насаждения се е увеличило повече от два пъти след нахлуването на САЩ през 2001 г., по данни на ООН, въпреки милиардите долари, изразходвани за изкореняване на този бизнес.

Тъй като международните банки до голяма степен не желаят да се намесват в търговията с въглища поради санкциите, тя се финансира предимно чрез неформални заемодатели, които начисляват високи такси и лихви. Но въпреки това остава икономически привлекателна, особено при липсата на други алтернативи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg