Еврото продължава да губи позиции

1007
Еврото продължава да губи позиции

Еврото регистрира спад спрямо долара, като се търгува изключително близо до седмичния си минимум спрямо японската йена.

Опасенията, че европейската дългова криза се разпростира, както и решението на Китай да повиши лихвите в страната, са основни причини за поевтиняването на единната валута.

До най-ниската си стойност от седмица насам се търгува еврото и спрямо швейцарския франк. Нивата са около 1.2020 франка за едно евро.


Австралийският долар поскъпна след данните за повече разкрити работни места от предварителните очаквания.

Еврото се разменя на нива от 1.4320 спрямо долара рано тази сутрин, както и 115.90 спрямо йената.

Китай повиши нивото на лихвите за трети път през тази година, след като инфлацията в страната се ускори до най-високото си ниво от юли 2008 година. Едногодишната лихва в страната ще се повиши до 6.56%, в сравнение с 6.31% пред това.

Депозитната лихва ще се повиши до 3.5% от 3.25%.

Според инвеститорските нагласи Европейската централна банка ще повиши нивото на основния си лихвен процент до 1.5% на днешното си заседание от 1.25%. Такива са очакванията на всички 55 икономисти дали своите прогнози за финансовото издание Bloomberg.

Това, което ще въздейства върху курса на единната валута, най-вероятно ще бъде изказването на президента на банката по време на традиционната пресконференция по-късно.

Според търговията със суапове, инвеститорите очакват повишение на лихвите със 76.7 базисни пункта през следващата една година.

По-нататъшна яснота за движението на долара спрямо останалите основни валути ще се даде утре след изнасянето на данните за заетостта в най-голямата световна икономика. Средните очаквания са за 100 000 нови работни места през юни, на фона на новосъздадените 54 000 през май.

Източник: Fx1.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg