Гръцките облигации вече са рисков актив

713
Гръцките облигации вече са рисков актив

Рейтинговата агенция S&Poors"s понижи кредитния рейтинг на Гърция с цели два пункта до ВВ+/В от ВВВ+/А-2, като запази "негативни" перспективи за по-нататъшно възможно понижение на рейтинга.

S&Poor"s каза, че опциите за политиката на Атина са се стеснили.

Агенцията вижда отношение на общия гръцки дълг към БВП на страната да се покачи до цели 124% за 2010 г. и до 131% от БВП за 2011 г.

След това понижение на рейтинга на Гърция, суверенният рейтинг на страната вече достигна т.н. junk територия (високо рискови ценни книжа) и на практика, европейските търговски банки не може да използват вече като гаранция дълговите книжа на Гърция при репо аукционите на ЕЦБ за краткосрочни заеми на паричния пазар.

Стойността на застраховката срещу фалит на петгодишния гръцки дълг се изстреля към 821 пункта (т.е. 821 хил. евро гаранция за 10 млн.евро петгодишен гръцки дълг) спрямо 790 пункта преди новината за понижението на рейтинга. В следствие на това понижение, рейтингът на Гърция вече е по-нисък от този на една от най-рисковите т.н. развиващи се икономики, каквато е тази на Мексико.

Рейтинговата агенция S&Poor"s все пак обяви, че понижава кредитния рейтинг на Португалия и то с два пункта, до А- от А+, като каза, че запазва "негативни" перспективи за кредитния рейтинг на страната, ако бюджетният дефицит и дълговете надвишат очакванията.

Цената на застраховката срещу фалит на петгодишния португалски дълг за 10 млн. евро също качи до нов рекорден връх от 365 пункта, спрямо 343 пункта преди новината.

Новините за понижението на рейтингите се отразиха негативно на еврото, в следствие на което двойката евро/долар се върна на нива от преди една година. Високодоходните и ресурсни валути като австралийски, новозенландски и канадски долар също отбелязаха значителен спад, резултат от затваряне на рискови позиции и спада на суровините.

Според немски източник, правителството на Германия планира да приключи разговорите относно финансовата подкрепа за Гърция на 02.05.10г., след което финансовите министри на Еврозоната ще проведат обща дискусия по темата на 04.05.10 г., а на 10.05.2010 г. ще има срещата на Лидерите на Еврозоната и ЕС за окончателно договаряне на реалното отпускане на финансовата помощ. Тази помощ за Гърция ще трябва да пристигне в Атина преди 19.05.10 г., когато има падежи на гръцки дълг за 8.5 млрд. евро.

Говорителят на бюджетната комисия на Християн-Демократичния, управляващ съюз в Германия - Норберт Бартле призова, кредиторите на Гърция да се съгласят с план за преструктуриране на гръцките задължения по притежаваните от тях гръцки облигации.

Именно това са основните опасения на финансовите пазари в последно време (за преструктуриране на гръцкия дълг - т.е. забавяне и отлагане на плащания по дълга), тъй като това би било на практика изпадане на Гърция в неплатежоспособност, което неминуемо ще окаже негативен заразен ефект върху цялата Еврозона.

Индексът за глобалното инвеститорско доверие, според State Street, спада през април до 99.7 пункта от 107.4 пункта за март, като това е първият спад на индекса под нивото от 100 пункта от март 2009г. насам. Промишленият индекс на ФЕД на Ричмънд за април се покачи силно до 30 пункта от 6 пункта за март. Това е рекордно най-високо ниво на индекса откакто се събират данните от януари 1993 г. насам!

Индексът на потребителското доверие в САЩ за април се покачва до 57.9 пункта след 52.3 пункта за март. Това е най-високото ниво на индекса на потребителското доверие в САЩ от септември 2008 г. насам.

Индексът на текущото потребителско доверие за април отбеляза ръст до 28.2 пункта от 25.2 пункта за март, а индексът на потребителските очаквания за април нарасна до 77.4 пункта от 70.4 пункта месец по-рано.

Именно положителните данни парираха рязкото понижение на пазарите.

Тази вечер предстои решението на Федералният комитет по парична политика към Федералният резерв, относно лихвените нива. Прогнозите са те да останат непроменени на този етап.

Златото беше един от малкото печеливши активи вчера, изстрелвайки се до 1172 долара за тройунция, показвайки че остава едно от най-сигурните инвестиционни убежища за сега, за разлика от петрола, който отчете понижение от 3 долара за деня, падайки до 81.50 долара за барел.

Източник: ФБК Логос-ТМ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg