Централните банки намаляват запасите си от злато през февруари

1903
Централните банки намаляват запасите си от злато през февруари

Централните банки са забавили темповете на покупки на злато през февруари, според данни на организацията World Gold Council. През втория месец на годината те са купили сумарно 41 тона злато, или с 25 тона по-малко, в сравнение с предходния месец

В същото време сумарните запаси на злато на централните банки по света са намалели с 16 тона през февруари. Това се е предопределило от повишението в продажбите на благородния метал, от страна на финансовите институции.

Основна част от купеното злато е осъществено от Китай и Русия, добавили съответно 10 и 11 тона към златните си резерви.

Според Симона Гамбарини, анализатор в Capital Economics, понижението в запасите от злато се дължи на сезонни фактори, а не на промяна в трендовете.

„Имно много добри причини за централните банки по света да продължат да държат златото като основен актив в резервите си, включително и да диверсифицицират влиянието на долара. Това е основната причина пред развиващите се страни в решението им да повишават златните си запаси. Тези страни се отличават с по-малки запаси от злато, като процент от резервите си, разчитайки основно на доларите“, допълва Гамбарини, цитирана от финансовото издание CNBC.

Турция е намалила златните си резерви с 37 тона през февруари, но данните от страната са много волатилни, като обикновено вземат предвид и запасите от злато на търговските банки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg