Йената в близост до поредния 15-годишен връх

635
Йената в близост до поредния 15-годишен връх

Японската йена се задържа близо до 15-годишен връх спрямо долара в четвъртък, след като противоречивите съобщения от японските политици показа на пазарните участници, че властите не са готови да се намесят и да отслабят валутата.

Японският финансов министър Йошихико Нода заяви по-рано през седмицата, че е готов да предприеме действия относно движенията на валутите, включително и интервенция на международния валутен пазар. Но неговите коментари оказаха минимално влияние, тъй като управителят на Японската централна банка Масааки Ширакава поясни, че по време на правителствената среща няма да бъдат дискутирани въпроси, свързани с валутата и паричната политика. Това разногласие между Министерството на финансите и Японската централна банка бе прието от пазарните участници като знак, че няма опасност от вербална интервенция на пазара срещу силната йена в близко бъдеще, като моментът все още е благоприятен за покачване на валутата.

Спрямо долара, японските пари се покачиха през вчерашния ден с 0.45% до ниво 83.48 йени. Въпреки това инвеститорите са в очакване йената да спре възхода си през следващите месеци, тъй като несигурността около перспективите пред САЩ и световните икономики ще намали поемането на рискови сделки.

Еврото падна срещу долара и йената,след като загрижеността за състоянието на европейския банков сектор и въпросите около суверенния дълг продължиха да оказват негативно влияние върху единната валута. Единната валута се понижи с 0.45%, отбелязвайки стойност от 1.2663 долара.

Срещу йената, европейските пари отстъпиха с 0.85% до 105.95 йени. Слабостта на еврото дойде въпреки лекото нарастване на склонността към рискови операции, които получиха известен тласък от по-добрите от очакваното данни от САЩ, които засилиха надеждите, че икономическото възстановяване ще се ускори.

Броят на подадените молби за помощи при безработица в САЩ през миналата седмица се понижи, но като цяло нивото остана високо. Показателят се понижи с 27 000 до 451 000 за седмицата до 4 септември, като за предходния период стойността му бе ревизирана възходящо до 478 000. Очакванията бяха за спад на показателя до 470 000.

Търговският дефицит на САЩ неочаквано се понижи през юли до най-ниското си ниво за последните 17 месеца, като причина за това е ръстът в експорта на самолети и спад в импорта като цяло. Така той спадна с 14.0% до 42.775 млрд. долара, което изненада пазарните участници, които прогнозираха спад на дефицита до 47.400 млрд. долара.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 0.35% до 82.82 пункта.

Комитета по монетарна политика към Английската централна банка остави основната лихва непроменена, както и програмата за финансови стимули на ниво 200 млрд. паунда, като членовете му ще изчакат да видят какво забавяне в ръста ще отчете икономиката на Великобритания по-късно тази година. Решението да се остави основната лихва на рекордно ниското ниво от 0.50% за 19-ти пореден месец бе очаквано от участниците на пазара. Запазването на стимулиращата програма бе възприето негативно от пазарните участници, тъй като това означава, че от банката все още не са сигурни в икономическото възстановяване на страната. След оповестяването на решението, стерлингът понижи стойността си с 0.6% до 1.5375 долара.

Негативно влияние върху валута оказа и нарастването на дефицита по търговския баланс на Великобритания за юли до най-високото си ниво изобщо, като причина за това е, че търсенето на химически и петролни продукти е довело до ръст в импорта, докато експортът е нараснал в по-малка степен. Според данните, дефицитът се е повишил до 8.667 млрд. паунда, като се очакваше отрицателното салдо да бъде 7.500 млрд. паунда след 7.532 млрд. паунда за юни.

Австралийският долар запази възходящото си движение и през вчерашния ден, покачвайки се с 1.3% до 4-месечен връх на ниво 0.9274 щатски долара, след като по-добрите от очакваното данни от трудовия пазар на Австралия породиха спекулации за покачване на основната лихва. Нивото на безработица за август в Австралия излезе 5.1%, като се очакваше да достигне 5.2% спрямо 5.3% за предходния период.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg