Металът, който се очаква да поскъпне най-много през 2019 г.

2373
Металът, който се очаква да поскъпне най-много през 2019 г.

© Pixabay.com

Паладият бе най-добре представилият се метал през 2018 г. Той не само поскъпна значително, но дори вече е по-скъп и от златото, което не се бе случвало от 2002 г. насам.

Кой метал обаче ще е с най-големи шансове да донесе на инвеститорите добра доходност през 2019 г.?

Материал на Bloomberg посочва, че това може да се окаже среброто. Основната причина - нарастващият недостиг от метала.

Среброто поскъпна с 9.1% през декември, което бе най-добрият месец от близо 2 г. Общо 11 трейдъри и анализатори, до които Bloomberg се допита, посочват, че цената през 2019 г. може да се повиши до 17.50 долара за тройунция спрямо 15.87 долара към момента.


Общо 26 000 тона сребро се очаква да бъдат произведени през тази година, сочат прогнози на Робин Бар, анализатор в Societe Generale SA. Това ще е най-ниското количество от 2013 г. насам, което пък означава, че търсенето на сребро ще надвиши предлагането за седма поредна година.

„Ръстът при предлагането започна да се забавя, при това в по-голяма степен от който и да е друг метал+, казва Джон ЛаФорж, главен анализатор в Wells Fargo Investment Institute.

Търсенето днес идва най-вече от три направления – бижута и прибори за хранене. Инвеститорите гледат на метала, както и на златото, като на добър хеджиращ инструменти в настоящите волатилни времена на пазарите.

Общо 55% от потреблението на среброто днес е в индустрията спрямо едва 10 на сто за златото. Високата проводимост на метала спрямо електричеството и топлината, както и антибактериалните му качества го правят ценен продукт при изработката на хиляди продукти.

Димитър Цонев: Инвестирайте в ценни метали Не смятам, че когато има инфлация и петролът върви нагоре, е времето да се държат пари в банките, каза управителят на българския клон на Адмирал Маркетс


Секторът дори се очаква да повиши търсенето на метала през 2019 г., според анализаторите на Bloomberg Ейли Онг и Тобаяс Нистедт. Според тях търсенето на сребро се очаква да се повиши с 50% до 2023 г. спрямо 17% за медта и 11% за златото.

Други анализатори обаче не са толкова големи оптимисти, като например Хуй Шан от Goldman Sachs Group, според когото забавянето на икономическия ръст в световен мащаб ще се отрази и на търсенето на среброто.

Федералният резерв обаче също ще е сред факторите, влияещи на цената му. Среброто и златото се представиха най-добре в последните 3 месеца на 2018 г., когато инвеститорите очакваха поредното повишение на лихвите в САЩ.

След като това вече е факт, от Фед обявиха, че планират да продължат с повишенията на лихвите, но вече с по-слаби стъпки през 2019 г., като се предполага, че ще станем свидетели на още две движения във възходяща посока.

Едно е сигурно, ако Фед отново повиши лихвите, това ще увеличи стойността на среброто и златото. При положение че това не се случи, можем да наблюдаваме дори спад.

Среброто не бе сред любимите метали на инвеститорите до края на 2018 г. Тогава обаче инвеститорските нагласи се промениха и основен печеливш от това е именно среброто, казва Мария Смирнова, портфолио мениджър в Sprott Asset Management, който днес управлява активи за 7.6 млрд. долара.

През 2018 г. среброто загуби над 9% от стойността си, след като в предходните две години носеше респективно 7 и 16% доходност на инвеститорите.

Днес златото и среброто се търгуват в съотношение малко над 82. Следва да припомним, че през 1991 г., когато среброто достига своето дъно, съотношението намира своя пик при 100. През 2007 г. съотношението е средно 51.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg