Английската централна банка понижи нивото на краткосрочните лихви във Великобритания с 25 базисни пункта, до ниво от 5.5% на годишна база, на днешното си заседание.

Решението бе изненадващо за половината от анализаторите, дали прогноза, и идва в резултат на наблюдаваното значително забавяне на пазара на недвижими имоти в страната и въпреки относително високото ниво на инфлацията.

Само преди месец средните очаквания на анализаторите бяха за повишение на нивото на лихвите в Кралството.

Изнесени вчера данни показват, че цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали спад за трети пореден месец през ноември, с което бележат най-лошото си и продължително представяне от близо 10 години насам.

Средната цена на недвижимите имоти в Обединеното кралство е спаднала с 1.1% през ноември, до 194 895 паунда на месечна база, по данни на финансовата институция HBOS Plc. За последен път цените на имотите във Великобритания са търпели понижение за три поредни месеца през 1995 година.

В същото време инфлацията в страната възлезе на 2.1% на годишна база през октомври, което е леко над нивото на комфорт за банката от 2% на годишна база.

Очаква се по-нататъшна яснота относно бъдещата политика на Английската централна банка да се внесе на 19 декември, когато ще изнесат повече информация за днешното гласуване.

След решението на банката паундът отбеляза силен спад спрямо останалите основни валути, като загуби близо 4 цента от стойността си спрямо долара, до ниво от 2.0217 долара за един паунд, след като малко преди това се разменяше на нива от около 2.0620 долара за паунд.