Английската централна банка запази нивото на лихвите без промяна при ниво от 5% на годишна база - на фона на растящата инфлация в страната.

Решението стана реалност, въпреки че цените на недвижимите имоти във Великобритания отбелязаха първото си годишно понижение от 1996 г. насам.

И докато Федералният резерв на САЩ за седем месеца намали основната си лихва седем пъти до 2%, английската централна банка се задоволява с изчаквателна позиция по отношение на борбата с нарастващата инфлация в Обединеното кралство.

Централната банка на Великобритания намали миналия месец основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 5%, като очакванията на повечето анализатори, че няма вероятност от второ последователно намаление, се оправдаха.

Те им бяха продиктувани от опасенията относно последствията от забавящия се растеж във Великобритания, по-ниското промишлено производство и лекото забавяне в растежа на БВП.

Банката е принудена да изчака, тъй като се налага да балансира между забавянето на растежа и нарастващия инфлационен натиск, според специалисти от Global Insight.

До юни банката ще прибегне до още едно понижение на лихвите, което да ги отведе до 4.75% на годишна база, сочат очакванията на анализаторите от Bloomberg News.

Според прогнозите на МВФ ръстът на британската икономика се очаква да се забави до 1.6%, което би било и най-слабото му представяне от рецесията преди 16 години.

За първото тримесечие на годината икономиката на страната отбеляза повишение от 9.4% на годишна база.