Бизнес доверието в Германия на института Ifo регистрира изненадващо повишение през март, посочиха изнесени днес данни, като повишават добрите очаквания на анализаторите за положително развитие на най-голямата европейска икономика.

Изследването, направено въз основа на отговорите на мениджъри на 7000 немски компании е регистрирало стойност на показателя от 107.7 пункта, в сравнение с 107 пункта месец по-рано. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха показателят да възлезе на 106.5 пункта за настоящия месец.

През декември индексът на бизнес доверието в страната отбеляза най-високата си стойност от 1991 година, когато е стартирало проучването при ниво от 108.7 пункта.

Инвеститорите очакват немската икономика да продължи със стабилното си повишение, на фона на растящите инвестиции на немските компании и добрите данни за заетостта. Това кара инвеститори и анализатори да очакват ограничено негативно действие върху икономиката от повишения данък добавена стойност в страната. От началото на годината данъкът бе повишен от 16 на 19%.

Немската икономика ще нарасне с 2.8% през настоящата година според прогнози на института IfW, което, ако стане реалност, би било над регистрирания през изминалата година ръст от 2.7%.

Положителните данни доведоха до известно повишение на еврото спрямо долара, като към момента единната валута се търгува на нива от около 1.3345 долара, след като преди оповестяването на данните се разменяше на ниво от 1.3300 долара за евро.

На фона на поскъпването с близо 11% на еврото обаче, за последните 12 месеца, немските стоки стават относително по-скъпи на международните пазари, като се очаква това да окаже негативно въздействие върху износа на най-голямата европейска икономика.

Очаква се ръстът на износа на Германия през тази година да се забави до 7.9%, на фона на 13.7% през изминалата година.

По-добри от очакванията се оказаха и данните на института Ifo относно текущите условия, който се е повишил до 112.4 пункта през март от 111.6 пункта месец по-рано и над средните очаквания за стойност на показателя от 111 пункта.

Индексът на икономическите очаквания се е повишил до 103.2 пункта от 102.6 пункта месец по-рано, на фона на очакванията за 102.3 пункта от анализаторите.