Британската икономика е регистрирала най-слабия си ръст от 2005 година насам през първото тримесечие на годината, в резултат на слабото представяне на строителния сектор, както и на този на услугите.

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 0.4% за трите месеца до март, посочиха данни на националната статистическа служба изнесени днес. За сравнение през последното тримесечие на миналата година ръстът възлезе на 0.6%.

Резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха, че слабостта на финансовия сектор, както и на този на недвижимите имоти ще повлияят негативно на резултатите.

На годишна база ръстът на икономиката на страната е възлязъл на 2.5%, посочиха още изнесените данни.

В резултат на негативната макросреда компаниите съкращават инвестициите си, което е и причина за слабото представяне.

Английската централна банка е поставена между забавящ се ръст на икономиката на страната и растяща инфлация - две явления изискващи коренно противоположна фискална политика.

Инфлацията в страната отбеляза през изминалия месец най-високото си ниво от 2002 година насам, като в същото време очакванията на британските домакинства за развитието на икономиката са се понижили до най-ниск ниво от 15 години насам.

След изнасянето на резултатите паундът отбеляза минимално изменение, като се търгува на нива от около 1.9783 долара за един паунд.