Доларът падна до 14-годишен минимум спрямо йената, повишавайки цените на металите. Цените на акциите на японските компании износителки намаляха, докато книжата на китайските банки се обезцениха до двуседмичен минимум.

Йената поскъпна с 0.9% спрямо долара и 86.56 йени се разменяха срещу единица от щатската валута в 1:40 часа в Хонконг. Индексът MSCI Asia Pacific остана почти без промяна. Индексът Topix се понижи с 0.3% след спад в цените на акциите на автопроизводителите, докато индексът Shanghai Composite загуби 2.4% от стойността си, като спадът се оглавяваше от Industrial and Commercial Bank of China Ltd. Цената на цинка скочи в Шанхай с 1.8%.

Доларът падна до най-ниското си ниво от юли 1995 г, след като от Федералният резерв вчера заявиха, че спадът му е "приличен," което беше сигнал за трейдърите, че САЩ няма да подкрепи валутата. Спадът на долара заплашва печалбите на износителите в Азия, след като индексът MSCI Asia Pacific се повиши с 32% от началото на годината.

Японският финансов министър Хирохиса Фуджий заяви, че правителството трябва да се намеси по отношение на необичайните валутни движения. Тези забележки обаче не попречиха на йената да се оскъпи.

Докато щатският долар падаше срещу йената, доларовият индекс нарасна с 0.06%, до 74.312 пункта, след като вчера падна до 15-месечен минимум. Фючърсите върху индекса S&P 500 паднаха с 0.4%, а щатските пазари днес са затворени заради Деня на благодарността.

Японският индекс Topix се понижи с 0.4% до 829.93 пункта. Книжата на Honda Motor Co., която през третото тримесечие е генерирала 42% от продажбите си в Северна Америка, се обезцениха с 1.3% до 2 760 йени. Пазарната капитализация на Pioneer Corp намаля с 0.8%.

Австралийската валута поевтиня с 1.1% до 92.23 щатски цента като почти изтри повишението си от 1.4% от вчера вследствие на очакванията, че следващата седмица централната банка на страната ще вдигне лихвата си за трети пореден месец. Австралийският долар загуби 2% спрямо йената и е на път да запише най-голямото си понижение от 30 октомври насам. Новозеландският долар се понижи с 1.2%, до 72.39 щатски цента.

Цената на суровия петрол се понижи с 0.8% до 77.31 долара за барел в Ню Йорк след като вчера се понижи до едноседмичен връх.