Доларът поскъпна до най-високото си ниво от близо осем месеца спрямо йената на фона на очакванията, че ускоряващият се ръст на щатската икономика ще накара Федералния резерв да увеличи лихвите по-рано от очакваното.

Доларът се оскъпи спрямо всички 16 основни валути, с изключение на една, преди очакваните данни, които според прогнозите ще покажат, че фабричните поръчки са се увеличили, а работодателите са повишили броя на новите работни места.

Йената падна до най-слабото си ниво от 2008 г. спрямо долара, след като от Kyodo News обявиха, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще назначи Ясухиса Шиодзаки начело на министерството, което отговаря за преструктуриране на националния пенсионен фонд.

Новозеландският долар падна до шестмесечно дъно, след като цените на млякото се понижиха.

Доларът се оскъпи с 0.1% до 105.22 йени, след като поскъпна до 105.31, което бе най-високото ниво от 10 януари насам. Щатската валута добави 0.1% до 1.3126 спрямо еврото, след като вчера се оскъпи до 1.3110, което бе най-високото ниво от септември 2013 г. Йената падна с 0.1% до 138.13 спрямо еврото.

Фабричните поръчки в САЩ скочиха с 11% през юли, след като нараснаха с 1.1% в предходния месец, според проучване на Bloomberg преди очакваните днес данни от Министерството на търговията.

Очакваните на 5 септември данни от Министерството на труда пък се очаква да покажат, че неселскостопанската заетост е нараснала с над 200 000 през август в седми пореден месец.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на щатската валута спрямо кошница от 10 други основни валути, нарасна с 0.1% до 1 034.72 пункта, след като достигна 1 035.06 пункта, което бе най-високото му ниво от 23 януари насам.

Йената се понижи в четвърти пореден ден, след като Kyodo News информира, че Абе ще назначи Шиодзаки за министър на здравеопазването. Японският държавен пенсионен фонд, който е най-големият в света, има активи на стойност 127.3 трлн. йени (1.21 трлн. долара).

Централната банка на Япония, която изкупува държавни облигации за около 7 трлн. йени всеки месец, започва двудневната си среща днес.

Йената губи 1.4% в последния месец спрямо кошница от 10 други основни валути. Еврото се понижава с 1.1%, докато доларът поскъпва с 1.4%.

Новозеландският долар поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути, с изключение на една, след като Fonterra Cooperative Group Ltd., която е най-големият износнител на млечни продукти в света, обяви, че цената на пълноценното мляко на прах е паднала до най-ниското си ниво от юли 2012 г.

Кивито, както наричат още новозеландският долар, се понижи с 0.2% до 82.97 щатски цента, след като падна до 82.88 цента, което бе най-слабото му ниво от 26 февруари насам.