Рублата се понижи до нов исторически минимум спрямо долара за втори пореден ден заради опасенията за нови санкции срещу Русия от страна на Запада. В същото време облигациите се понижиха за четвърти ден.

Руската валута поевтиня с 0.7% до 37.29 рубли за долар, след като по-рано през деня регистрира най-висока стойност от 37.45 рубли. Лихвите по 10-годишните облигации в местна валута се повишиха с 11 базисни пункта до 9.91%.

Виж още: ЕС готви нови санкции срещу Русия

Руският индекс Micex Index се повиши с 1% вследствие на спекулациите, че евтината валута в Русия ще допринесе за ръст в печалбите на компании като OAO Gazprom.

Проруските бунтовници атакуваха рано днес две украински лодки на бреговата охрана, напредвайки към Черно море. Атаките станаха реалност няколко часа, след като стана ясно, че ЕС обмисля допълнителни санкции за Русия.

Така рублата поевтиня за пети пореден ден, продължавайки спада си от миналия месец и е най-поевтиняващата валута на развиваща се страна.

„Страхът от нови санкции срещу Русия сериозно разтърсват рублата“, коментира Владимир Миклашевски, стратег в Danske Bank, цитиран от Bloomberg. “Бунтовниците успешно напредват в Източна Украйна, така че, от гледна точка на ЕС, напрежението в региона се повишава и това може да налага нови санкции“, допълва още специалистът.

Търговията с опции върху рублата сочи 60% шанс, според трейдърите, доларът да поскъпне до 40 рубли в следващите шест месеца.

Руската икономика се очаква да се свие с 0.2% през третото тримесечие, според средните прогнози на анализаторите. Рублата е поевтиняла с 12% спрямо долара през тази година - най-много сред 24-те валути на водещите развиващи се страни.

Според специалисти рублата ще трябва да поевтинее с още 3.9%, за да се наложи намесата на руската централна банка.