Еврото е на път да запише най-голямото си месечно понижение от четири месеца насам - на фона на спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще облекчи паричната си политика през следващата седмица.

Доларовият индекс е на път да запише първото си месечно повишение от януари насам преди очакваните утре данни, които според икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, ще покажат, че първоначалните молби за помощи при безработица са намалели през миналата седмица, което би било поредният признак, че икономическото възстановяване набира сила.

Руската рубла е най-добре представилата се валута спрямо долара този месец. Новозеландският долар поевтинява спрямо всичките 16 най-търгувани валути днес, след като бизнес доверието в страната отбеляза спад.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.3634 долара, след като губи 1.7% този месец. Еврото поевтиня до 1.3613 долара вчера, което бе най-ниското му ниво от 13 февруари насам. Европейската валута остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 138.99. Доларът се разменяше срещу 101.94 йени, след като вчера затвори на ниво от 101.98.

Очакванията, че ЕЦБ ще понижи лихвите, за да повиши инфлацията, обезцениха еврото до тримесечно дъно през тази седмица. Повечето икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакват, че банката ще понижи основната си лихва от настоящите 0.25% на срещата си на 5 юни във Франкфурт.

Еврото губи 1.5% в последния месец и е най-слабо представящата се валута, след швейцарския франк, сред 10-те валути, следени от корелационните индекси на Bloomberg. Доларът поскъпва с 0.2%, а йената е добавила 0.8% към стойността си.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на щатската валута спрямо 10 основни други валути, остана почти без промяна днес на ниво от 1 011.30, след като вчера се повиши до 1 012.90, което бе най-високото му ниво от 8 април. Индексът се е повишил с 0.3% този месец.

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ са паднали до 318 000 за седмицата до 24 май, в сравнение с 326 000 в предходната седмица, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, преди очакваните утре данни от Министерството на труда.

През май Федералният резерв ограничи изкупуваното всеки месец количество облигации с 10 млрд. долара на 45 млрд. долара, което бе четвъртото поредно понижение. Председателят на Фед Джанет Йелън заяви през март, че централната банка може да започне да вдига лихвите “около шест месеца” след края на програмата за изкупуване на поблигации.

Кивито, както наричат още новозеландския долар, поевтиня с най-много от седмица спрямо долара, след като ANZ Bank New Zealand Ltd. обяви, че 53.5% от компаниите, участвали в нейно проучване през този месец, очакват състоянието на икономиката да се подобри в следващите 12 месеца, в сравнение с 64.8% през април.

Новозеландската валута се обезцени с 0.2% до 85.43 щатски цента, което бе най-голямото понижение от 20 май насам.

Руската рубла пък е поскъпнала с 3.7% спрямо долара през май и е най-добре представящата се от 31 основни валути, следвана от индийската рупия с 2% ръст, показват данни на Bloomberg.