Йената поевтиня до най-ниското си ниво от седмица спрямо еврото след като ръстът при азиатските акции и спекулациите, че централните банки в световен мащаб ще предприемат мерки в подкрепа на икономическия растеж намалиха търсенето на активи убежища.

Японската валута поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути преди очакваното утре изказване на управителя на Централната банка на Япония Харухико Курода. Австралийският и новозеландският долар поскъпнаха, ограничавайки пониженията си от началото на месеца. Еврото на път да запише най-голямото си месечно понижение от януари, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде индикации, че банката е готова да увеличи стимулите за икономиката, ако темпът на инфлацията се забави. Доларът запази спада си спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни, които според прогнозите ще покажат че поръчките на дълготрайни стоки в САЩ бележат понижение.

Йената поевтиня с 0.1% до 139.25 спрямо еврото в сравнение с вчера, след като докосна 139.37, което бе най-слабото ниво от 16 май насам. Йената остана почти без промяна на ниво от 101.95 спрямо долара в сравнение с вчера, когато докосна 102.05, най-слабото ниво от 15 май насам. Еврото поскъпна с 0.1% до 1.3658 след като падна до 1.3615 вчера, ниво невиждано от 13 февруари насам.

Австралийския долар се оскъпи с 0.2% до 92.58 щатски цента. Новозеландският долар добави 0.1% до 85.61 щатски цента.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific днес нарасна с 0.1%.

Курода ще говори утре на пресконференция в Токио. Заместник-управителят на Централната банка на Япония обяви вчера, че повишаването на икономическия растеж на Япония не може да бъде направено чрез парична политика и че това е задача на правителството. Централната банка на страната запази през миналата седмица безпрецедентното количество на икономическите си стимули.

Днес Марио Драги се очаква да участва в дискусия по време на конференция на ЕЦБ в Португалия.

Еврото може да пробие подкрепата на ниво от 1.3450 долара и да доближи 1.30 в следващите шест месеца, смята Томас Аверил от Rochford Capital. “Доста мечи настроен съм по отношение на еврото,” казва той.

Еврото поевтинява с 1.5% през този месец спрямо долара, докато йената е добавила 0.3% към стойността си. Австралийският долар губи 0.3%, а новозеландското киви поевтинява с 0.7% от 30 април насам.

В САЩ днес се очакват данни на Министерството на търговията за поръчките на дълготрайни стоки за април. Осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg е за спад от 0.7%.

Днес се очаква и индексът S&P/Case-Shiller за цените на имотите в 20 метрополисни района в САЩ. Очакванията са за намаляване на ръста до 11.8% за 12-те месеца до март, в сравнение с 12.9% ръст на годишна база за предходния месец.