Еврото падна до тримесечно дъно спрямо долара на фона на спекулациите, че добрите резултати на евроскептичните партии в изборите за европейски парламент ще попречат на усилията на Европейската централна банка да подсили икономическото възстановяване на региона.

Еврото запази четиридневния си спад спрямо долара преди изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги във форум в Португалия, на фона на спекулациите, че банката ще увеличи стимулите си за икономиката на сращата си през юни.

Новозеландският долар отчете понижение в трети пореден ден, след като стана ясно, че търговският излишък на страната се е свил с повече от очакваното през април. Йената се обезцени до най-ниското си ниво от седмица преди изказването на заместник-управителя на Централната банка на Яония Кикуо Иуата.

Еврото поевтиня с 0.1% до 1.3618 долара, след като преди това падна до 1.3615, което бе най-слабото му ниво от 13 февруари насам. Европейската валута се обезцени с 1.7% за три седмици до 23 май.

Еврото изгуби 0.2% до 138.76 спрямо йената, след като падна до 138.15 на 21 май, което бе най-ниското ниво от 6 февруари. Йената остана почти без промяна на ниво от 101.89 за долар, след като се обезцени до 102.05, което бе най-ниското ниво от 15 май насам.

Финансовите пазари в САЩ и Великобритания днес са затворени заради празници.

Така наречените евроскептични партии записаха високи резултати в изборите за Европейски парламент в Гърция и Франция, докато блокът на германския канцлер Ангела Меркел спечели най-много гласове в Германия. Християн-демократическия съюз печели 35.5% на изборите. Партията Алтернатива за Германия, която иска да разформирова Европейския съюз, е взела 7%.

Избирателите в Гърция, която бе първата жертва на финансовата криза, са дали първото място на Сириза. Според екзитпол на NERIT TV Сириза е спечелила 30% от гласовете.

Британската Партия на независимостта, която иска Великобритания да излезе от ЕС, е на път да спечели за първи път местните избори за ЕП. Най-голямата опозиционна партия в Полша води в местния вот.

Еврото е поевтиняло с 1.5% в последния месец спрямо кошница от 10 основни валути. Това е най-лошо представилата се валута след швейцарския франк. В същото време доларът е поскъпнал с 0.3%, а йената се е повишила с 0.6%.

Еврото губи позиции, след като докосна 2.5-годишен връх от 1.3993 долара на 8 май, когато Драги заяви, че следващия месец може да увеличи стимулите за европейската икономика, което ограничи търсенето на еврото. Следващата среща на ЕЦБ е на 5 юни.

Новозеландският долар поевтиня спрямо почти всички основни валути, след като официалните данни показаха, че износът на страната е надхвърлил вноса с 534 млн. новозеландски долара (456 млн. долара), което бе с по-малко от очакваното от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg.

Новозеландският долар падна с 0.2% до 85.33 щатски цента, след като изгуби 0.2% на 23 май.

Азиатско-тихоокеанският борсов индекс MSCI Asia Pacific Index днес нарасна с 0.3%, след като щатският S&P 500 добави 0.4% на 23 май.