Еврото е на път да запише трето поредно седмично понижение преди очакваните данни, които могат да покажат, че бизнес доверието в Германия се е понижило, като това е поредното нещо, което може да накара Европейската централна банка да увеличи стимулите още следващия месец.

Еврото се приближи до тримесечно дъно спрямо долара на фона на опасенията, че евроскептиците ще спечелят позиции в изборите за Европейски парламент. Доларът запазва ръста си спрямо повечето основни валути преди очаквани данни, които могат да покажат ръст в продажбите на нови жилища през миналия месец.

Тайландският бат поскъпна, след като армията пое управлрението на страната и анулира конституцията. Австралийският долар поскъпна, след като азиатските индекси днес отбелязаха повишения.

Еврото губеше 0.1% до 1.3648 долара по-рано днес, след като докосна 1.3635 на 21 май, което бе най-слабото му ниво от 13 февруари насам. Европейската валута се разменяше срещу 138.92 йени в сравнение със 138.93 вчера.

Доларът поскъпна с 0.1% до 101.79 йени, след като отбеляза повишение от 0.4% вчера. Австралийската валута записа ръст от 0.2% до 92.45 щатски цента.

Еврото поевтинява с 0.3% от 16 май насам, увеличавайки спада от 1.3% от предходните две седмици. Йената е на път да запише 0.3% понижение за семдицата.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific днес нарасна с 0.5%.

Индексът на бизнес климата на германския институт Ifo вероятно е отбелязал понижение до 110.9 пункта през този месец, в сравнение със 111.2 пункта през април, според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News.

Според PollWatch 2014 подкрепата за основните партии на изборите за европарламент ще намалее до 65% в сравнение със 72% в последните социологичекси проучвания преди изборите, направени на 20 май.

Британската Партия на независимостта, която пропагандира излизане на Великобритания от ЕС и ограничаване на имиграцията, е спечелила над 40 места, според предварителните резултати, в местните избори в страната.

Гръцката опозиционна партия Сириза, която отхвърля условията за икономии, срещу които Гърция получи спасителни средства, е лидер в изборите в Гърция.

Еврото се е понижило с 1.28% в последния месец спрямо кошница от девет други основни валути. Йената пък е поскъпнала с 0.9%, а доларът е добавил 0.1% към стойността си.

Министерството на труда на САЩ може да обяви днес, че продажбите на нови жилища са нараснали с 10.7% през април до 425 000 на годишна основа, в сравнение с миналия месец, когато отбелязаха понижение от 14.5%, според проучване на Bloomberg сред анализатори.