Волатилността на валутните пазари е намалял до най-ниското си ниво от близо седем години на фона на политиката за стимулиране на икономиките от страна на централните банки и на бъдещите очаквания, които ограничават колебанията в цените.

Йената поскъпна, след като официални данни показаха, че инфлацията е нараснала до най-високото си ниво от повече от две десетилетия през април, намалявайки изгледите за допълнителни стимули за икономиката. Южноафриканският ранд поевтиня, след като търговският дефицит на Южна Африка нарасна през април. Бразилският реал поевтиня до триседмично дъно след като данни показаха, че икономическият растеж за първото тримесечие.

Индексът на волатилността на валутите от Г-7 на JPMorgan Chase & Co. падна до 5.93%, достигайки най-ниското си ниво от юни 2007 г. Отделен индекс на JPMorgan за волатилността на световния валутен пазар също падна до дъно от 2007 г.

Йената остана почти без промяна на ниво от 101.77 спрямо долара и поскъпва с 0.5% през май. Еврото поскъпна с 0.2% до 1.3635, ограничавайки месечния си спад до 1.7%. Европейската валута поскъпна с 0.2% до 138.74 йени, ограничавайки загубата си от 30 април на 2.1%.

Чилийското песо поскъпна с 2.7%, а руската рубла добави 2.2% спрямо долара този месец, по данни на Bloomberg. Шведската крона падна с 2.8%, докато чешката крона поевтиня с 1.8%, записвайки най-сериозната загуба.

Икономиката на Бразилия е нараснала с 0.2% през първото тримесечие, в сравнение с 0.4% ръст за последните три месеца на 2013 г. Бразилската валута поскъпва с 5.4% от началото на годината.

Реалът поевтиня с 0.8% до 2.2415 за долар, достигайки най-ниското си ниво от 5 май.

Канадският долар поевтиня с 0.1% до 1.0846 спрямо долара, след като икономическият растеж е намалял през първото тримесечие.

Еврото поевтинява спрямо 14 от 16-те най-търгувани валути на фона на очакванията, че Европейската централна банка ще въведе допълнителни стимули за икономиката, който обезценяват валутата.

Индексът на потребителските цени на Япония, с изключение на пресните храни, е нараснал с 3.2% на годишна база през април, в сравнение с 1.3% годишен ръст през март. Предварителните очаквания на икономистите бяха за повишение от 3.1%.

Доларът изтри загубите си спрямо йената, след като стана ясно че бизнес активността в района на Чикаго неочаквано се е повишила до седеммесечен връх през май.