Йената поскъпна, след като официални данни днес показаха, че инфлацията в страната се е ускорила до най-високото си ниво от над 20 години през април, намалявайки перспективите за допълнителни стимули от страна на Централната банка на Япония.

Японската валута отбеляза ръст в трети пореден ден спрямо долара, след като най-ниската лихва по 10-годишните щатски облигации от юни насам намали привлекателността на долара.

Еврото е на път да запише най-голямото си месечно понижение от година спрямо девет основни други валути на фона на спекулацииите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи с облекчаването на паричната политика на срещата си през следващата седмица.

Австралийският долар поскъпна до едноседмичен връх преди очакваните този уикенд данни, които според икономисти ще покажат, че производството в Китай бележи ръст.

Йената поскъпна с 0.2% до 101.55 спрямо долара по-рано днес, след като записа ръст от 0.7% през май. Японската валута се оскъпи с 0.2% до 138.16 спрямо еврото, увеличавайки месечното си повишение до 2.6%.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.3605 спрямо долара и е на път да запише 1.9% понижение от 30 април насам.

Потребителските цени в Япония, с изключение на пресните храни, са нараснали с 3.2% на годишна база през април, в сравнение с 1.3% годишен ръст през март. Инфлацията в страната се ускори, след като правителството на министър-председателя Шиндзо Абе повиши данъка върху продажбите от 5 на 8% на 1 април.

Следващата среща на Централната банка на Япония е на 13 юни. На последната си среща на 21 май банката се въздържа от увеличаване на стимулите за икономиката.

Индексът на персоналното потребление, който е предпочитаният от Федералния резерв на САЩ индикатор за инфлацията, се е повишил с 1.6% на годишна база през, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Индексът е под таргета от 2% на Фед от май 2012 г. насам.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 010.70, след като се понижи с 0.2% вчера.

Еврото е на път да запише месечно понижение спрямо всички 16 най-търгувани валути, с изключение на две, на фона на очакванията, че ЕЦБ ще въведе допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, които обезценяват валутата.

Еврото пада с 1.3% този месец, което е най-голямото по понижение от март 2013 г. насам.

Потребителските цени в еврозоната са се повишили с 0.7% на годишна база през май, според проучване на Bloomberg, преди очакваните на 3 юни данни. Това би бил осмият пореден месец, в който инфлацията остава под 1%.

Общо 23 от 39-те икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозират, че банката ще понижи основната си лихва от настоящото й ниво от 0.25% на следващата си среща на 5 юни.

Австралийският долар поскъпна във втори пореден ден спрямо щатския долар, след като отделно проучване показа, че индексът на икономическата активност в Китай се е повишил до 50.7 пункта този месец, в сравнение с 50.4 пункта през април. Стойност над 50 пункта е индикатор за ръст. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

Австралийският долар поскъпна с 0.1% до 93.14 щатски цента, след като преди това нарасна до 93.25 цента, което бе най-високото му ниво от 20 май насам.