Еврото се търгуваше близо до най-ниското си ниво от повече от три месеца преди очакваните утре данни за продажбите на дребно в Германия и за инфлацията в Испания, които могат да подкрепят решението в полза на допълнителни икономически стимули от страна на Европейската централна банка.

Еврото е на път да запише най-голямото месечно понижение от февруари 2013 г. насам. Доларовият индекс на Bloomberg пък върви към първото си месечно поскъпване от януари преди очакваните днес данни, които могат да покажат, че първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ са намалели.

Австралийският долар поскъпна, след като данни показаха, че плановете за капиталови разходи са надхвърлили очакванията на анализаторите.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.3598 спрямо долара, след като вчера падна до 1.3589, което бе най-ниското му ниво от 13 февруари. Европейската валута поевтиня с 0.1% до 138.27 спрямо йената. Доларът пък поскъпна с 0.2% до 101.68 йени.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на щатската валута спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 012.48 пункта, след като нарасна до 1 013.55 вчера, което бе най-високото му ниво от 8 април насам. Индексът се е повишил с 0.4% през този месец.

Икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News, прогнозират, че очакваните утре данни ще покажат, че продажбите на дребно в Германия са нараснали с 0.2% през миналия месец, задържайки се близо до темпа на растеж от 0.1% за март, който е най-ниският от началото на годината.

Предварителните данни, които се очакват утре, могат да покажат, че индексът на потребителските цени се е повишил с 0.2% на годишна база през този месец. Индексът нарасна с 0.3% през април.

Австралийският долар днес поскъпна с 0.2% до 92.55 щатски цента.

Австрлаийските компании планират да похарчат 137.1 млрд. австралийски долара (127 млрд. долара) през следващата финансова година, като инвестициите в минно дело се очаква да бъдат 80 млрд. австралийски долара, показаха днес официалните данни.

“Капиталовите разходи в Австралия за 2014/15 г. бяха над осреднената прогноза на икономистите за разходи в размер на 127.8 млрд. австралийски долара.”

Новозеландският долар поевтиня с 0.2% до 84.77 щатски цента в сравнение с вчера, когато падна до 84.70 - най-ниското ниво от 12 март. Новозеландската валута поевтинява с 1.5% през този месец, което е най-голямото й месечно понижение от януари.