Йената е на път да прекъсне поскъпването си спрямо останалите основни валути заради спекулациите, че централната банка на Япония ще трябва да прибегне до допълнителни парични стимули, за да постигне целената инфлация.

Техническите индикатори сочат, че йената е при „свръхкупени“ нива, след като тя тества 200-дневната си пълзяща средна величина спрямо еврото и долара, както и спрямо австралийския долар, коментират анализатори от Citigroup Inc.

Показателен за евентуално предстоящо поевтиняване на йената е неуспехът на японската валута да се понижи под пълзящите средни величини.

Поскъпване на австралийския долар спрямо йената очакват от австралийската Commonwealth Bank of Australia.

„Поскъпването на йената е прекомерно“, според Джозеф Капурзо, анализатор в CBA, цитиран от Bloomberg. “Япония е с най-лошия фундамент, особено когато става въпрос за йената. Налице е по-нататъшен възходящ потенциал при долар йена и евро-йена“, коментира още специалистът.

Валутните анализатори прогнозират, че йената ще се понижи до 107 йени за долар - ниво, невиждано от септември 2008 г. насам. Според 75% от икономистите японската централна банка ще повиши размерът на стимулите до края на годината.

Йената поскъпна спрямо повечето основни валути с изключение на канадския долар, след като на предходната среща централната банка се въздържа от повишаване на стимулите за японската икономика.

Йената се търгува при ниво от 101.95 йени спрямо долара и 138.95 йени спрямо еврото рано тази сутрин, след като достигна 15-седмичен връх спрямо двете валути на 21 май.