Йената се понижи и е едва на 0.6% от петгодишното си дъно спрямо долара заради спекулациите, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще поведе дългоочаквата реформа в държавния пенсионен фонд на страната.

Японската валута поевтиня спрямо всички основни валути. Доларът се разменя при нива от 104.85 йени рано тази сутрин, както и за 137.60 йени спрямо еврото. Йената се понижи до 105.44 йени за долар на 2 януари - ниво, невиждано от октомври 2008 година насам.

Виж още: Доларът върви към най-голям седмичен ръст от 7 м спрямо еврото

Много технически анализатори не изключват възможността посоченото ниво да бъде тествано и при пробив да видим по-нататъшно поскъпване на зелените пари спрямо японската валута.

Междувременно доларовият индекс се повиши до седеммесечен максимум вследствие на перспективите за възстановяване на щатската икономика, което да даде възможност на Фед по-скоро да повиши лихвите в най-голямата световна икономика.

Австралийският долар запази загубите си спрямо останалите основни валути след изказванията от страна на централната банка на страната, че ще запази рекордно ниските лихви в страната.

Австралиецът поевтиня с 0.4% до 92.99 щатски цента, след като се понижаваше с 0.5% по-рано през деня.

„Рисковете са в полза на по-нататъшно поскъпване на долара“, коментира Тод Елмер, стратег в Citigroup, цитиран от Bloomberg. “Най-вероятно пазарът ще е свръхчувствителен към излизащите данни за икономиката“, допълва още специалистът.

По-нататъшна яснота за посоката на долара най-вероятно ще се внесе от данните за заетостта и безработицата в САЩ, които ще бъдат оповестени в края на седмицата.

Преди това всички погледи ще са отправени към ЕЦБ, като широките очаквания на пазара са за добавяне на нови стимули от страна на финансовата институция.

Рублата се понижи днес близо до постигнатото си вчера историческо дъно при 37.45 рубли за долар, но не успя да го преодолее. Това инициира последващо рязко поскъпване на руската национална валута до нива от 37.31 рубли за долар.