Австралийският долар отстъпи от най-високото си ниво от седмица, след като данни днес показаха, че безработицата в страната се е повишила, а вносът на Китай, е нараснал с по-малко от очакваното.

Индекс, следящ представянето на долара, падна до едноседмично дъно на фона на очакванията, че лихвите в САЩ ще останат близо до нулата през тази година, след като протокола от последната среща на Федералния резерв не предостави индикации кога ще се случи увеличението.

Индекс на волатилността при валутната двойка долар/йена бе близо до рекордно ниско ниво преди очакваните изказвания на ръководители от Фед. Индонезийската рупия докосна най-високото си ниво от седем седмица след като две неофициални преброявания показаха, че Джоко Уидодо печели президентските избори.

Австралийският долар поевтиня с 0.1% до 94.01 щатски цента по-рано днес, след като бе нараснал с 0.5% до 94.57, което бе най-високото му ниво от 2 юли. Лихвата по австралийските 10-годишни облигации падна до 3.47%, което бе най-ниското й ниво от юни 2013 г.

Рупията поскъпнаха с 0.6% до 11 556 спрямо долара, след като докосна най-високото си ниво от 22 май насам.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, бе на ниво от 1 004.71 след като докосна 1 004.21, най-ниското си ниво от 2 юли насам. Доларът поевтиня с 0.1% до 101.54 спрямо йената. Щатската валута остана почти без промяна на ниво от 1.3647 спрямо еврото.

Волатилността при двойката долар/йена бе на ниво от 6.12%, след като падна до 6.015% на 7 юли.

Безработицата в Австралия е нараснала до 6% през юни в сравнение с ревизираните 5.9% за предходния месец, изравнявайки най-високото си ниво от юли 2003 г. Броят на създадените нови работни места възлиза на 15 900.

Вносът на Китай се е увеличил с 5.5% на годишна база през юли, което е с по-малко от предварително очакваните от участвали в проучване на Bloomberg икономисти 6%. В същото време износът на Китай е нараснал със 7.2% на годишна база.

Доларът поевтиня вчера, след като протоколът от последната среща на Фед не даде допълнителни индикации за увеличенията на лихвите прогнозирани за следващата година.

Днес се очаква да говорят вице председателят на Фед Стенли Фишер и ръководителят на подразделението на централната банка в Канзас Естер Джордж.

Доларът поевтинява с 0.3% в последната седмица спрямо кошница от 10 основни валути.